ABN Amro ontheft bestuurder van taken

AMSTERDAM, 24 SEPT. Het bestuur van ABN Amro heeft zijn jongste lid, mr. R.W.J. Groenink (43), binnenlandse taken ontnomen. De maatregel is genomen wegens de negatieve publiciteit over de zogeheten koersorkestratie rondom het aandeel HCS.

Groenink zou daarin een belangrijke rol hebben gespeeld.

De Economische Controledienst (ECD) van Economische Zaken heeft onderzoek verricht naar mogelijk misbruik van voorkennis bij aandelentransacties in het noodlijdende automatiseringsbedrijf HCS, en op grond daarvan Justitie ingeschakeld. Getuigen zouden de ECD hebben gezegd dat Groenink heeft geadviseerd de koers van HCS "te orkestreren', ten gunste van grootaandeelhouders Albada Jelgersma (Unigro), Melchior (belegger en paardefokker) en Van den Nieuwenhuijzen (Begemann) en drie banken, waaronder ABN Amro.

Naar aanleiding hiervan heeft Groenink een aantal "publicitair gevoelige bedrijven', waarvoor hij contactpersoon was, moeten overdragen aan zijn medebestuurslid drs. J.M. de Jong. Groenink, wegens vakantie niet voor commentaar bereikbaar, heeft de afgelopen weken een aantal klanten gemeld dat zij zich voortaan moeten wenden tot zijn collega.

Groenink kwam al eerder in het nieuws wegens mogelijk institutioneel misbruik van voorkennis. Toen de farmaceutische groothandel Medicopharma failliet ging, beschuldigde het bestuur hem ervan het bedrijf bewust naar de afgrond te hebben geholpen, ten faveure van branchegenoten die ook bij ABN Amro bankierden.

De maatregel tegen Groenink is de jongste affaire waarbij de top van het Nederlandse bankwezen in opspraak raakt. Bij concurrent ING vertrokken onlangs drie bestuursleden, onder wie topman Scherpenhuijsen Rom, na suggesties over privé-misbruik van bij de bank opgedane kennis.

De omstreden rol van Groenink bij HCS zou eruit hebben bestaan dat hij de grootaandeelhouders heeft geadviseerd de koers van HCS te laten kelderen door grote pakketten aandelen op de beurs aan te bieden. Een lage koers was in het voordeel van grootaandeelhouders en banken, die daardoor bij een onderhandse emissie van HCS een groot belang in het bedrijf konden verwerven tegen een relatief lage prijs.

De beurs, die wil dat alle beleggers toegang hebben tot dezelfde informatie, heeft geconstateerd dat derden niet op hoogte konden zijn van de beweegredenen van de grootschalige verkoop van aandelen HCS vlak voor de emissie. Suez Kooijman, de commissionair die de order heeft uitgevoerd, is door het beursbestuur bestraft. Zijn directeur heeft bovendien een boete gekregen.

Naar de rol van de beleggers, de banken en Groenink loopt nu een gerechtelijk vooronderzoek. De Officier van Justitie in Amsterdam verklaarde desgevraagd nog niet te hebben besloten of een aanklacht zal worden ingediend.

ABN Amro ontkent dat de wijziging van Groeninks portefeuille iets te maken heeft met het gerechtelijk vooronderzoek. De bank geeft wel toe dat juist klanten die bij HCS waren betrokken door Groenink zijn afgestoten. Naar verluidt hebben Melchior, Albada Jelgersma, Van den Nieuwenhuijzen en financier Kuijten een andere contactpersoon in de top van de bank gekregen.

In een verklaring van ABN Amro staat dat het bestuur niet wil dat één van zijn leden persoonlijk onderwerp "lijkt te wordt van aanvallen in de publiciteit. (...) Om mede tot uiting te brengen dat het beleid van de bank jegens de klant het beleid van de gehele raad van bestuur is, is besloten de relaties in de sfeer van HCS over te dragen aan collega De Jong van de divisie binnenland. (...) Groenink zal meer buitenlandse relaties krijgen'.

Groenink is degene bij ABN Amro die het snelst carrière heeft gemaakt. Op 33-jarige leeftijd was hij al directeur bij de toenmalige Amro-bank. Hij maakte naam door zijn aanpak van probleemkredieten van grote cliënten. Op 38-jarige leeftijd trad hij toe tot het Amro-bestuur.

De toenmalige bestuursvoorzitter mr. R.J. Nelissen schijnt versteld te hebben gestaan toen de jongste telg hem toevertrouwde: “Ik wil zo snel mogelijk voorzitter van de raad van bestuur worden.”

    • WABE van ENK