Zeven doeken van Cézanne worden in Londen geveild

LONDEN, 23 SEPT. Bij Christie's in Londen worden bij een veiling van Impressionisten op 30 november zeven schilderijen van Cézanne onder de hamer gebracht. Het veilinghuis verwacht een opbrengst van ongeveer twaalf miljoen pond. De doeken komen oorspronkelijk uit de collectie van de verwoede Cézanne-verzamelaar Auguste Pellerin (1852-1929).

De te veilien collectie bevat werk uit verschillende periodes van Cézanne's oeuvre. Portrait de l'Artiste dateert uit 1866; cinq Baigneurs maakt deel uit van een tussen 1880 en 1882 ontstane serie. De jaren negentig worden vertegenwoordigd door L'Homme à la Pipe. Marion et Valabrègue partant pour le Motif markeert Cézanne's overgang van de studio naar het schilderen "en plein air'. De overige doeken zijn La Tentation de Saint Antoine (1873-75) en twee landschappen, Maison des Arbres (1879) en een uitzicht uit Cézanne's woning in Aix-en-Provence, Le Bassin du Jas de Bouffan (1878).

De Franse industrieel Auguste Pellerin bouwde zijn Cézanne-collectie op, de grootste ter wereld, tussen 1895 en 1925. Na zijn dood raakten de meer dan honderd schilderijen waarmee hij de muren, trappen gangen van zijn huis in Neuilly had volgehangen, verspreid over musea in de hele wereld.

Vóór de tentoonstelling worden de doeken tentoongesteld in New York, Tokio en Zürich.