Winst Nedlloyd, KNP en Elsevier

AMSTERDAM, 23 SEPT. Het Damrak was vandaag in een wat betere stemming dan de afgelopen twee dagen. Daarmee trok Amsterdam zich dus niets aan van de flauwe houding van Wall Street, waar het Dow Jones-gemiddelde gisteren met 40 punten daalde.

AMSTERDAM Een beetje vraag was al vlug voldoende om het koerspeil wat op te krikken. De obligatiemarkt was ook wat hoger met winsten van om en nabij een kwart punt. De EOE-index, die gisteren sloot op 289,53 punten, was omstreeks het middaguur 2,62 punt hoger.

Vast in de markt lag reder Nedlloyd, die als opvolger van topman Rootliep, die volgend jaar met pensioen gaat, Aegon-bestuurslid Berndsen heeft aangetrokken. Berndsen schijnt het goed te kunnen vinden met Hagen, de omstreden grootaandeelhouder van Nedlloyd. De koers ging 1,50 gulden vooruit naar 36,70.

Een andere vaste broeder was uitgever Elsevier, die het herstel met 1,70 voortzette tot 109,70 gulden. Voor collega Wegener werd vergeefs 0,50 gulden meer geboden op 65,50 gulden. Rondom Wegener gist het weer eens, nu bekend is geworden dat beleggingsmaatschppij Maaspoort haar belang van 9,7 procent via de beurs voor een deel heeft verkocht aan de Telegraaf.

NEW YORK Wall Street eindigde gisteren op een flink verlies. Het Dow-Jones-industrial gemiddelde sloot 39,98 punten lager op 3.280,85. De aandelenkoersen daalden vooral onder invloed van een zwakke obligatiemarkt en een lagere notering van de dollar ten opzichte van de Japanse yen. Tegenover alle EMS-valuta's steeg de Amerikaanse munt evenwel.

LONDEN De aandelenkoersen op een vriendelijke Londense effectenbeurs openden vanmorgen hoger. Het FT-100-koersgemiddelde stond omstreeks het middaguur op een winst van ruim 12 punten op 2598,9 punten.

FRANKFURT Ook de aandelenkoersen op de Duitse beurs openden vanmorgen hoger. Het Dax-30-koersgemiddelde stond omstreeks het middaguur op een winst van 11,98 punten op 1.562,32 punten.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio is vandaag gesloten wegens een nationale feestdag. Het Nikkei-225 gemiddelde sloot gisteren 216,48 punten hoger (1,2 prcent) op 18.282,72.