Winst Crédit Lyonnais 92 procent lager

ROTTERDAM, 23 SEPT. De winst van de Franse staatsbank Crédit Lyonnais is de eerste helft van dit jaar met 92 procent gedaald tot 119 miljoen franc (39 miljoen gulden).

Oorzaak is de scherpe stijging van de reserves, nodig om de problemen van onder meer de Nederlandse dochtermaatschappij Crédit Lyonnais Bank Nederland en de Franse vastgoedmarkt op te vangen.

De reserves werden het eerste halfjaar bijna verdubbeld tot 6,3 miljard franc (2,06 miljard gulden). Ook in de tweede helft van het jaar zullen forse afschrijvingen nodig zijn, zo heeft de bank al laten weten. Een winstvoorspelling voor het hele jaar wilde bestuursvoorzitter Jean-Yves Haberer niet geven.

Haberer wees de economische recessie aan als hoofdreden voor de grotere reservepot. “We maken een economische crisis mee van een onbekende aard,” zei hij. “Het is geen klassieke recessie, maar een die grote invloed heeft op onze klanten en alle banken.” Hij illustreerde dat met het aantal faillissementsaanvragen in Parijs, dat het eerste halfjaar met 31 procent steeg.

Bovendien heeft de bank volgens Haberer rekening te houden met een aantal “internationale risico's”, waaronder de failliete Canadese vastgoedonderneming Olympia and York.

Crédit Lyonnais was genoodzaakt geld opzij te zetten voor de verlieslijdende Amerikaanse filmmaatschappij MGM, die de bank via haar Nederlandse dochter in handen kreeg van de Italiaan Giancarlo Paretti. Dit mislukte Hollywood-avontuur brengt miljoenenverliezen met zich mee. De Franse bank oogste in het verleden kritiek om haar agressieve expansie en leningenbeleid.

Het Franse electronicaconcern Thomson-CSF, voor 15,5 procent aandeelhouder van Crédit Lyonnais, kondigde na de bekendmaking onmiddellijk aan de oorspronkelijke winstverwachting voor dit jaar ook niet te zullen halen. De aandelen van Crédit Lyonnais en Thomson-CSF daalden gisteren op de Parijse beurs.

De omzet van Crédit Lyonnais steeg met zestien procent tot 8,0 miljard gulden. Van de drie grote Franse banken is Crédit Lyonnais de eerste die haar met het bekendmaken van de halfjaarcijfers. De resultaten van de andere twee, de Banque Nationale de Paris en de Société Générale, worden binnenkort bekend. (AP)