VPRO kan moeilijk wennen aan verdubbelde zendtijd

Voor één keer doet de VPRO-gids komende week afstand van dat rare formaatje tussen servet en tafellaken.

De gids is, ter gelegenheid van de nu in werking tredende A-status, twee keer zo groot geworden. Het resultaat is een vierkant blad - nog altijd een beetje raar, een beetje afwijkend van de rest. En zo zal het ook zijn met het tv-aanbod. De zendtijd is verdubbeld, de VPRO is nu even groot als alle anderen, maar kan daar nog maar moeilijk aan wennen en houdt er in de programma's volstrekt geen rekening mee. Er is hooguit een herkenbare streep getrokken tussen de twee avonden die de omroep met ingang van komend weekend, voortaan op Nederland 3, zal vullen: de zondag behoudt de “klassieke kleuring”, terwijl de maandagavond het domein wordt voor “het ruigere werk”.

Keek op de week wordt op zondag gevolgd door een nieuwe rubriek voor achtergrondreportages bij de actualiteit (Lopende zaken), waarna bestaande rubrieken als Prima Vista, Diogenes en Noorderlicht worden afgewisseld met langere documentaires in de Schmidt & Doebele-sector en met documentaire series zoals het project Een schitterend ongeluk, waarin Wim Kayzer aan wetenschappers als Oliver Sacks, Stephen Toulmin en Freeman Dyson zal vragen “waar het met de mens naar toe moet”. Peter van Ingen en Anil Ramdas, die elkaar al in Zomergasten leerden kennen, maken in datzelfde kader een zesdelige serie over de botsing tussen westerse en oosterse culturen. Later op de avond volgen diverse pogingen tot Nederlands drama, inclusief de noviteit VPRO's Televisie Theater, waarin een vaste groep acteurs onder leiding van Mark Timmer een reeks bestaande theaterstukken zal spelen.

Op de maandag staan onder meer nieuwe programma's voor jongeren (TV-Nomaden) en voor “oudere jongeren” (Lolapaloeza, met Adelheid Roosen), terwijl Paul Haenen wekelijks op de late maandagavond, na het Nova-blok van Nos en Vara, zijn journalistieke amusement presenteert. Na de jaarwisseling wordt die plek dertien weken lang overgenomen door Tosca Niterink en Arjen Ederveen.

De plannen werden gisteren ten overstaan van de pers ontvouwd - typerend genoeg in Amsterdam en niet in Hilversum, waar alle anderen hun presentaties organiseren. De VPRO blijft zich vereenzelvigen met de vier jeugdige Amsterdammertjes die in een komende aflevering van TV-Nomaden een bezoek brengen aan een discotheek in Epe en daar tot hun afgrijzen niets dan provinciale mufheid aantreffen. De parallel met de omroepwereld is snel getrokken.

    • Henk van Gelder