VPRO: derde televisienet kan verdwijnen

AMSTERDAM, 23 SEPT. De publieke omroep moet opnieuw van de grond af worden opgebouwd.

Het derde net kan verdwijnen, de andere twee televisienetten moeten zich profileren door een programmering die zich van commerciële zenders onderscheidt, zonder "zuilen', reclame-vrij en met een ruime plaats voor documentaires, culturele ontwikkelingen en gebeurtenissen. Dat betoogde Hans van Beers, algemeen directeur van de VPRO, gisteren bij de presentatie van het winterprogramma. De publieke omroep moet volgens de VPRO belangstelling hebben voor kunst en wetenschap, het debat over maatschappelijke en morele kwesties, historische onderwerpen en spraakmakend en controversieel amusement. Het eigen voortbestaan is daarbij niet een doel op zich. De omroepen die steeds beweerden uit het bestel te willen, kunnen volgens Van Beers dan echt uittreden. Zolang alles bij het oude blijft zegt de VPRO de rol van kritische en eigenwijze “dwarsligger” te zullen blijven vervullen.