Slag om de franc op valutamarkten

AMSTERDAM/LONDEN, 23 SEPT. De Franse franc bleef vanmorgen op de valutamarkten zwaar onder druk staan, ondanks een verklaring van de Duitse en Franse ministers van financien en de twee centrale banken dat de koers wordt gehandhaafd.

In een gezamenlijke verklaring onderstreepten de ministers en de presidenten van de centrale banken vanochtend dat de koers van de Franse franc binnen het Europese Monetaire Stelsel (EMS) tegen elke prijs zal worden gehandhaafd. Maar ondanks massale steunaankopen door onder andere de Bundesbank, en een Franse renteverhoging vanochtend met 2,5 procentpunt tot 13 procent, noteerde de franc tegen het middaguur 0,3288 gulden. Dat is een fractie boven de bodemkoers van het EMS.

Daarna, om even voor een uur, schoot de Bundesbank de franc met een omvangrijke interventie te hulp. Ook deze interventie had geen effect. De Franse centrale bank zou op dat moment door zijn reserves heen zijn.

Het Franse kabinet kwam vanochtend in een spoedzitting bijeen om de slag om de munt te bespreken. Volgens een anonieme zegsman zou minister van financien Michel Sapin daar hebben gezegd dat de speculanten zich niet laten afschrikken door de interventies. Volgens de zegsman komen de EG-ministers van financien op korte termijn bijeen om de toestand van het EMS te bespreken wanneer de druk op de franc aanhoudt. Maar dit werd vervolgens door een assistent van minister Sapin categorisch ontkend.

Gistermiddag voerden de Franse president Mitterrand en de Duitse bondskanselier Kohl in Parijs onderling overleg. Over de uitkomst van de besprekingen is in Parijs niets bekendgemaakt.

Minister Sapin noemde de gezamenlijke Frans-Duitse verklaring vanochtend voor de Franse radio een “daad van solidariteit” die “in lijn is” met het overleg dat Mitterrand en Kohl gistermiddag voerden. Sapin voegde daaraan toe dat de valutaspeculanten hard moeten worden aangepakt. “Ten tijde van de Franse revolutie werden dergelijke agitators onthoofd”, aldus de bewindsman.

Naar verluidt heeft de Franse centrale bank de afgelopen dagen omgerekend al 17 miljard gulden uitgegeven om de franc te verdedigen. De reserves bedroegen eind augustus 100 miljard franc. De aanhoudende druk op de franc op de valutamarkten vond vanochtend plaats temidden van geruchten over een devaluatie van de franc met twee tot drie procent, en over een opwaardering van de Duitse mark.

De Spaanse centrale bank heeft vanochtend in een poging om de speculatie tegen de peseta tegen te gaan, beperkingen gesteld op leningen die niet-ingezetenen in peseta's hebben uitstaan. Minister Sapin herhaalde vanochtend dat er “geen enkele economische reden” is voor een verandering in de waarde van de franc ten opzichte van de D-mark. Het tekort op de Franse begroting is kleiner dan het Duitse tekort. De Duitse minister van financien Theo Waigel zei gisteren dat de “franc er iets beter voorstaat dan de mark op basis van de fundamentele gegevens”.