"Servische politie slachtte 200 moslims af'

NEW YORK/ ZAGREB, 23 SEPT. De Amerikaanse regering probeert te weten te komen of Servische politiemannen in Bosnië inderdaad 200 moslims hebben vermoord nadat ze uit een gevangenkamp waren vrijgelaten. Het gemelde bloedbad zou zich op 21 augustus hebben afgespeeld bij een ravijn in de buurt van de p-laats Travnik.

Een Bosnische moslim, die slechts met zijn voornaam Semir wilde worden aangeduid, zei gisteren een van twee mannen te zijn die het bloedbad hadden overleefd. Hij zei in het ravijn te zijn gesprongen, en als dood te zijn beschouwd. Terwijl hij in een boom hing die zijn val had gestuit, gooiden de Serviërs de lijken van zijn ex-medegevangenen in het ravijn

In Sarajevo zei het hoofd van Bosniës commissie van onderzoek naar oorlogsmisdaden, Mirsad Tokaca, dat zijn commissie van Semir en de tweede overlevende alle details had gekregen over de slachtoffers en de daders - “namen, alles”. Tokaca zei dat “wij van plan zijn de daders na de oorlog wegens oorlogsmisdaden te berechten”.

Semir zei op 21 augustus met 250 mannen en vrouwen uit een gevangenkamp bij Trnopolje te zijn gehaald, officieel voor een uitwisseling van gevangenen. Nadat ze uren hadden gereden werden de 50 vrouwen en kinderen in één bus bijeengebracht, die zijn weg voortzette. De mannen moesten één voor één uitstappen, “en het enige dat we hoorden was een schot”, aldus Semir. Zelf besloot hij uiteindelijk te ontsnappen, en sprong hij in het ravijn. (AP)