Ross Perot denkt aan terugkeer in de race

DALLAS, 23 SEPT. De Amerikaanse miljardair Ross Perot, die in juli tot teleurstelling van veel aanhangers bekend maakte dat hij niet als onafhankelijke kandidaat aan de presidentsverkiezingen van 3 november zou deelnemen, heeft gisteren gezegd dat zijn besluit op een vergissing berustte. Hij zinspeelde op de mogelijkheid dat hij alsnog aan de verkiezingsrace zou meedoen.

“Achteraf bezien denk ik dat ik een vergissing maakte want zij (president Bush en zijn Democratische uitdager Bill Clinton) gingen niet op de echte zaken in (...) Ik denk dat we een vergissing maakten door terug te treden”, aldus Perot in een gesprek met de CBS-televisie. Hij verweet Bush en Clinton in het bijzonder dat ze nog niet met goede voorstellen waren gekomen om het grote Amerikaanse begrotingstekort te verminderen.

De miljardair zei dat hij deze week overleg zou voeren met honderden vrijwilligers over de wenselijkeheid van een terugkeer in de race. Een recente gezamelijke opiniepeiling van NBC en The Wall Street Journal geeft aan dat Perot nog altijd op 18 procent van de stemmen zou kunnen rekenen. Zijn naam komt voor op de stembiljetten in alle vijftig Amerikaanse staten.

Een voormalige adviseur van Perot, Jim Squires, zei dat Perot zich geen illusies maakte dat hij de verkiezingen kon winnen, maar hij zou in sommige belangrijke staten zoals Florida en Texas wel een doorslaggevende rol kunnen spelen bij het bepalen van de resultaten.

De voorzitter van de Democratische Partij, Ron Brown, maakte intussen gisteren bekend dat hij zou proberen om Perot zover te krijgen dat hij het economische programma van de Democraten zou aanvaarden. Perot voerde echter ook besprekingen met de campagnechef van president Bush, de voormalige minister van buitenlandse zaken James Baker.

Behalve de al genoemde opiniepeiling bleek uit andere onderzoeken dat Clinton zijn voorsprong op Bush heeft vergroot. Volgens een peiling van ABC en The Washington Post kon Clinton rekenen op steun van 58 procent van de kiezers en Bush slechts op 37 procent. In een andere peiling, van CNN en het bureau Gallup, deed Bush het iets beter: 40 procent voor hem vergeleken met 50 procent voor Clinton.

De campagne-organisatie van Bush blijft intussen verzoeken van het Democratische kamp om een televisiedebat tussen de president en Clinton te organiseren van de hand wijzen. Ook in een suggestie van het Clinton-kamp om een debat onder supervisie van een commissie met vertegenwoordigers van beide partijen te houden, zagen Bush en de zijnen geen heil. (AP, Reuter)