Roebel maakt opnieuw diepe val op valutamarkt in Moskou

MOSKOU, 23 SEPT. Voor de tweede keer deze maand heeft de roebel op de Moskouse valutamarkt een diepe val gemaakt. De centrale bank van Rusland devalueerde de roebel gisteren met 15 procent. Voor één dollar gaf de bank maar liefst 241 roebel. Maandag was de koers nog één dollar op 205 roebel.

De beslissing van de centrale bank om de munt te devalueren is een reactie op de prijzen die de laatste week op de "zwarte markt' voor Westerse valuta werden betaald. Nadat de roebel zich eerder enigszins leek te stabiliseren, kelderde de waarde van de munt weer nadat bankpresident Viktor Gerasjtsjenko duidelijk had gemaakt dat hij geen grootscheepse interventies meer zou plegen om de eigen munt te ondersteunen. Volgens Gerasjtsjenko heeft de staatsbank onvoldoende dollars in kas om zich dat te kunnen permitteren. De reserves zijn onder zijn voorganger Matjoechin teruggelopen van 600 miljard dollar tot 100 miljard. Gerasjtsjenko wil de valuta-inkomsten van Rusland bovendien anders besteden dan Matjoechin. Voor hem is het betalen van de rente op de buitenlandse schuld de hoogste prioriteit.

De oorzaak voor de verdere ontwaarding van de roebel is gelegen in het financiële beleid van de Russische regering. Om de staatsbedrijven draaiende te houden, heeft de regering van president Jeltsin de subsidiekraan dit voorjaar weer opengedraaid, wat vervolgens monetair is gefinancierd. De schuld die de regering nu bij de centrale bank heeft, bedraagt nu bijna 1,3 biljoen roebel. Een groei ten opzichte van 1 januari van 900 procent.

In Moskou wordt verwacht dat de roebel verder zal devalueren. Zelfs president Jeltsin heeft de burgers onlangs voorbereid op een golf van "hyperinflatie'.