Recorddaling autoproduktie Japan

De produktie van de Japanse autofabrikanten is in augustus sterk gedaald door de dreigende recessie in eigen land.

Het is de sterkste daling sinds 18 jaar. De afzet in Japan staat al enige tijd onder druk doordat de economie steeds lagere groeicijfers laat zien en consumenten hun aankopen uitstellen. Zo zou de Japanse dochteronderneming van General Motors, Isuzu, zelfs met de produktie van auto's willen stoppen. Pas aan het eind van 1992 verwacht de branchevereniging enige verbetering.

In augustus zakte de autoproduktie met ruim elf procent terug tot 595.000 wagens. Japanse grootste producent Toyota maakte ruim twaalf procent minder voertuigen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Nissan noteerde in augustus zelfs een achteruitgang van ruim twintig procent en heeft laten weten dat het 31 maart geëindigde boekjaar 1991/92 met verlies is afgesloten.