Pronk woedend op ministers van financiën

WASHINGTON, 23 SEPT. Minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking) heeft de ministers van financiën de oorlog verklaard. “De slag is vandaag verloren, maar de oorlog tegen de ministers van financiën gaat door”, zei Pronk gisteravond in een gesprek voor de Engelstalige uitzending van de Wereldomroep.

De uithaal van Pronk had plaats in de marge van de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank, waar de ministers van financiën de toon zetten. Zij trekken zich, aldus Pronk, niets aan van de afspraken die deze zomer zijn gemaakt op de milieuconferentie in Rio de Janeiro. Daar bereikten de ministers van ontwikkelingssamenwerking en van milieu overeenstemming over de financiering van de ambitieuze doelstellingen van Agenda 21, een blauwdruk voor een beter milieu in de toekomst. Tot de beloften behoorden een vergroting van het geld voor de Global Environment Facility (GEF) en een "milieu-component' voor IDA, het loket voor de armste landen van de Wereldbank.

Maandag brak een knallende ruzie uit toen bleek dat de overgrote meerderheid van de rijke landen geen extra geld beschikbaar wil stellen. Pronk, de enige minister van ontwikkelinssamenwerking die de jaarvergadering bijwoont, viel uit en kreeg daarbij steun van Ernest Stern, een van de directeuren van de Wereldbank.

Gisteren zei Pronk in het radiogesprek met de Wereldomroep: “Ik heb het gevoel dat sommige landen terugkrabbelen en vergeten zijn wat ze (met betrekking tot de GEF en de milieu-component van IDA) hebben toegezegd in Rio. Wij, de ministers van ontwikkelingshulp en van milieu, moeten weer in gevecht met de ministers van financiën. Die moeten accepteren wat hun premiers en staatshoofden in Rio de Janeiro hebben ondertekend.”