Jong Noorwegen beter

Het Nederlands voetbalelftal voor spelers onder 21 jaar heeft zich bij zijn eerste wedstrijd in de strijd om de Europese titel meteen in een moeilijke positie geplaatst. In Fredrikstad, ruim 100 kilometer ten zuiden van Oslo, werd verloren van het niet bepaald favoriete Noorwegen, 0-1. Het doelpunt werd in de tweede helft gemaakt uit een strafschop.

Het wordt daardoor een hele opgave voor de jonge mannen van Oranje om zich te scharen bij de laatste acht van het toernooi. Om dat doel te bereiken moet de ploeg van trainer Israel als eerste eindigen in de poule van zes, met verder Engeland, Turkije, Polen en San Marino. Dat zijn dezelfde tegenstanders die het “echte” Oranje in de kwalificatie voor de wereldtitelstrijd treft.

De Nederlandse ploeg deed gisteravond voor ruim 1.000 toeschouwers vrijwel niets goed. Er werd in totaal slechts tweemaal op doel geschoten. Het elftal viel meer op door het uitdelen van een reeks van wilde schoppen. Het ergste was het gesteld met Davids, vorige week nog voor Ajax scorend in de Europa Cup, en gisteren beste man van Jong Oranje. De vechtersbaas, bij de reserves van zijn eigen ploeg ook al geregeld van kaarten voorzien, kreeg van de Duitse scheidsrechter Krug twee keer geel en diende te vertrekken.

Noorwegen was over nagenoeg de hele linie beter. Vierklau was verantwoordelijk voor de voornaamste tegenslag, de strafschop. In de 56ste minuut hield de speler van FC Utrecht de Noor Stenstad vast, zonder dat deze direct gevaarlijk leek te kunnen worden. Aase benutte de toegekende strafschop. (ANP)