Italië in geweer tegen diefstal huurauto's

ROME, 23 SEPT. Wie in Zuid-Italië een auto wil huren, zal genoegen moeten nemen met een minder populair model en bovendien een extra anti-diefstalpremie moeten betalen: er worden zoveel auto's gestolen dat de verhuurmaatschappijen tegenactie zijn begonnen.

Hertz rekent sinds gisteren 15.000 lire per dag extra, ruim twintig gulden, voor wie een auto wil huren in Midden- of Zuid-Italië. Deze anti-diefstalpremie geldt ook voor wie zijn huurauto daar wil achterlaten of voor wie zijn huurauto elders heeft opgehaald, maar hem in die gebieden wil gebruiken. De streek met een verhoogd diefstalrisico loopt van Lazio, de regio waarin Rome ligt, naar het zuiden, en omvat ook Sicilië en Sardinië.

Avis vraagt vooralsnog de extra premie alleen in de regio's Puglia en Campania, maar overweegt het gebied uit te breiden, net als de andere grote autoverhuurmaatschappijen.

Woordvoerders van Hertz en Avis hebben gezegd dat de schade door diefstal jaarlijks per maatschappij rond de 6 miljard lire ligt, ongeveer 8,4 miljoen gulden. Ieder jaar worden er ongeveer 500 huurauto's gestolen, aantrekkelijk omdat ze vrijwel nieuw zijn en vaak een makkelijke prooi omdat ze nonchalant worden geparkeerd. Een deel daarvan wordt ontmanteld en weer op de markt gebracht in de vorm van reserve-onderdelen, een ander deel wordt naar het buitenland gebracht. Vooral Noord-Afrika is een geliefde markt.

Met name in Puglia en Campania hebben de grote maatschappijen hun assortiment huurauto's aangepast aan de smaak van de markt, maar dan op een negatieve manier. Een BMW, Mercedes, Golf of Passaat is daar niet meer te huur en sommige maatschappijen hebben ook de luxe Alfa 164 en Lancia Thema en de kleine Y10, Fiat Uno en Renault Clio uit het wagenpark gehaald omdat ze te vaak worden gestolen. Ze worden vervangen door Opels, Citroëns en Japanse auto's, waar de autodieven veel minder in zijn geïnteresseerd.

“Sommige verzekeringsmaatschappijen accepteerden het risico van diefstal voor onze auto's niet meer en toen hebben we besloten de auto's die het meest worden gestolen, niet meer te laten circuleren”, zegt Silvano Cassano, directeur van Hertz. Zijn maatschappij overweegt ook de klanten te verplichten hun auto 's avonds in een garage te zetten.

Sinds kort worden niet alleen personenauto's, maar ook kleine vrachtwagens gestolen. De dieselmotor hiervan kan vrij eenvoudig worden omgebouwd voor gebruik op een jacht of een vissersboot.