Gemser voor twee jaar coach vrouwenkernploeg schaatsen

AMERSFOORT, 23 SEPT. Henk Gemser zal de komende twee jaar de Nederlandse vrouwenkernploeg leiden. De schaatstrainer kwam gisteren tot overeenstemming met het dagelijks bestuur van de KNSB. De begeleidingscommissie kernploegen (BCK) had de Fries al enkele weken eerder voor deze functie genomineerd.

Het bondsbestuur rondde in Amersfoort tevens de besluitvorming met betrekking tot de financiering van de begroting sectie langebaan af. Conform het voorstel van de begeleidingscommissie langebaan komt hiervoor een bedrag van 960.000 gulden beschikbaar.

Gemser (52) zal tot de Olympische Spelen van Lillehammer (1994) in de wintermaanden als docent aan het CIOS worden vervangen door Arie Koops, die in het olympische seizoen (1992) als trainer van de vrouwenkernploeg optrad. In de jaren tachtig was Koops Gemsers assistent bij de mannen.

De schaatsbond besloot in mei de kernploeg van zes te reduceren tot vier: Lia van Schie, Carla Zijlstra, Sandra Voetelink en nieuweling Annemarie Thomas. De matige prestaties in het olympische seizoen werden aangegeven als de reden voor die afslanking.

Een bondscoach kon destijds niet worden gepresenteerd. Daarom kondigde de schaatsbond aan een oefenmeester pas tegen de winter aan te stellen. Na de kritiek op die aanpak is de KNSB toch met Gemser gaan praten over een rentree.