Fugro-McClelland neemt Inpark over

Het ingenieursbureau Fugro-McClelland neemt binnenkort het eveneens in Leidschendam gevestigde Inpark over.

Inpark is het grootste landmeetkundig ingenieurs- en adviesbureau in Nederland met ongeveer 360 medewerkers, verspreid over vijf Nederlandse en één Belgische vestiging. Inpark behaalt een jaaromzet van circa 30 miljoen gulden met projecten zowel binnen als buiten Europa, zo deelt Fugro mee.

Met de overneming van Inpark worden de activiteiten van het voormalige Fugro Geodesie weer aan de Fugro-groep toegevoegd. Fugro Geodesie ging eind 1987 ten tijde van de fusie tussen het toenmalige Fugro en het Amerikaanse ingenieursbureau McClelland over in handen van Inpark.

In maart van dit jaar werden aandelen Fugro McClelland ter beurze geïntroduceerd en voorspelden Fugro en Pierson Heldring & Pierson, de bank die de introductie begeleidde, een winst van 31 miljoen gulden in 1992 tegen 25,4 miljoen in 1991. Per aandeel werd een stijging van de winst genoemd van 3,55 gulden in 1991 tot 3,90 gulden in 1992.

Midden vorige maand, vijf maanden na deze prognoses, maakte Fugro-McClelland onverwacht een winstval over het eerste halfjaar bekend als gevolg van tegenvallers bij het Amerikaanse landmeetbedrijf John E. Chance. De winst over de eerste zes maanden bleef steken op een luttele zes ton tegen 3,5 miljoen gulden vorig jaar. Per aandeel daalde de winst van 69 tot zes cent. De plotselinge en onverwachte winstverslechtering bezorgde het jonge beursfonds een forse koersinzinking en vragen van het beursbestuur om opheldering over de kort na introductie zo drastisch omlaaggeschroefde winstverwachting.

Aandelen Fugro werden in maart van dit jaar op een koers van 38 gulden naar de beurs gebracht. De hoogste koers ontstond op 15 april met 38,90 gulden. Op 26 augustus kelderden de stukken naar 21,50 gulden. De slotkoers van gisteren was 23,10 gulden.