Foto: ROTTERDAM - Alles is al eens bedacht voor ...

Foto: ROTTERDAM - Alles is al eens bedacht voor de Hef: van restaurant tot bioscoop, van wandelpad tot tramlijn.

Ook andere gemeenten, zoals Vlissingen, lonken nadrukkelijk naar de stalen spoorbrug boven de Koningshaven in Rotterdam. Haar lot, sloop of geen sloop, ligt in handen van een verdeelde gemeenteraad die zich er morgen over buigt. De Hef wordt als brug overbodig zodra medio volgend jaar de eerste treinen door de nieuwe Willemsspoortunnel gaan rijden. In 1986 besloot de raad de in 1925 gebouwde spoorbrug te slopen. Een storm van kritiek en wilde plannen uit alle maatschappelijke geledingen achtervolgde sindsdien het gemeentebestuur. Het college van B en W is verdeeld. De kleinst mogelijke meerderheid van de raad zal naar verwachting stemmen voor het afbreken van de Hef. De sloop gaat 2,5 miljoen gulden kosten. Een collegemeerderheid stelt daarentegen dat de Hef zowel wat betreft doorvaarthoogte- als breedte een obstakel is voor de scheepvaart wat eén van de redenen was om de spoortunnel aan te leggen. Vier wethouders vinden dat het ontwerp van ir. Joosten, destijds hoofdingenieur van de Nederlandse Spoorwegen, dermate karakteristiek is voor Rotterdam dat de Hef als industrieel-archeologisch monument behouden moet blijven. (Foto Peter Hilz)