Foto: APELDOORN - Koninklijke tekeningen, ...

Foto: APELDOORN - Koninklijke tekeningen, brieven, een hemelbed, schilderijen en foto's zijn tot 10 januari 1993 te bezichtigen in Rijksmuseum Paleis Het Loo.

De tentoonstelling "Het Witte Loo' beslaat de periode van koning Lodewijk Napoleon tot en met koningin Wilhelmina (1806-1962). Lodewijk Napoleon, die er met zijn Hortensia van 1806 tot 1810 verbleef, heeft duidelijke sporen nagelaten op het Loo. Hij legde onder andere de eerste badkamers aan en een landschapstuin. Koning Willem I was minder nadrukkelijk aanwezig, evenals Willem II die meestal op het Oude Loo verbleef, een kleiner paleis vlakbij. Koning Willem III betrok het paleis direct na zijn inhuldiging en liet het opnieuw inrichten. Op de tentoonstelling hangt onder meer een portret van de jonge koningin Wilhelmina, geschilderd door Pieter Mondriaan. Ook is er een kastje, dat werd beschilderd door de legendarische Roemeense koningin Elisabeth. (Foto NRC Handelsblad/ Leo van Velzen)