DRS L.J.M. BERNDSEN; Verzekeraar bij Nedlloyd

De toekomst van Nedlloyd is vanaf volgend jaar sterk afhankelijk van de frisse blik van een verzekeraar. Leo Berndsen, nu nog lid van de raad van bestuur van Aegon, heeft tot nu toe in zijn carrière weinig tot niets met transport te maken gehad. Alleen zijn hobby vertoont enige affiniteit: Berndsen is in zijn vrije tijd een fervent zeiler.

Berndsen moet het straks gaan hebben van zijn grote, internationale managementervaring. Vanuit Rotterdam wordt hij nu al geloofd om zijn mensenkennis. Rootliep zelf spreekt van een "mensenmens'. Hij nam zijn opvolger vorige week maandag mee naar Londen om hem voor te stellen aan de Noorse zakenman Torstein Hagen, die morgen naar alle waarschijnlijkheid definitief als commissaris van Nedlloyd wordt benoemd. Ook Hagen toonde zich zeer ingenomen met de benoeming.

Berndsen, die volgende maand vijftig wordt, heeft nu al een imposante loopbaan achter de rug. Op achttienjarige leeftijd maakte hij zijn entree in het Nederlandse bedrijfsleven. Na zijn HBS-A werkte hij twee jaar bij de accountants van Moret en Limperg. Daarna volgde een werkonderbreking van zes jaar aan de Katholieke Universiteit in Tilburg waar hij bedrijfseconomie studeerde. Na zijn studie werkte de Brabander twee jaar bij Meneba-dochter Marebos. Daarna stapte hij voor korte tijd over naar Eindhoven waar hij de accountantsdienst van Philips Gloeilampenfabrieken versterkte.

Sinds 1972 vertoefde Berndsen in de verzekeringswereld. Zestien jaar lang zat hij in Tilburg bij Interpolis waar hij de laatste jaren voorzitter van de hoofddirectie was. In 1988 stapte hij over naar de raad van bestuur van Aegon waar hij verantwoordelijk was voor de Amerikaanse tak van het verzekeringsconcern. Hij smeedde er de drie dochters Monumental, National Old Line en Life Investors tot een hecht geheel en krikte de winst in de VS op.

Bij Aegon leek de snelle carrière van Berndsen gestuit toen hij de opvolging van bestuursvoorzitter Peters aan zijn neus voorbij zag gaan. Maar inmiddels was hij zelfs in de transportwereld geen onbekende meer. Zijn internationale ervaring, zijn managementkwaliteiten en zijn talent om met mensen om te gaan brachten hem in de Rotterdamse haven. Daar mag de in Wassenaar wonende Berndsen Nedlloyd na een aantal kwakkeljaren uit het slop trekken. Juist zijn frisse blik moet daarvoor het wondermiddel worden. Met een ingenomen Hagen aan zijn zij lijkt succes voor Berndsen bijna verzekerd.