Diego Maradona mag naar Sevilla

ZÜRICH, 23 SEPT. Diego Maradona kan na bemiddeling van de wereldvoetbalbond Fifa uitkomen voor Sevilla. De transfer van AS Napoli naar de Spaanse club, die gisteren werd afgerond en waarmee en bedrag van 12,5 miljoen gulden is gemoeid, heeft drie maanden in beslag genomen. De Argentijnse voetballer, die anderhalf jaar geschorst is geweest wegens het gebruik van cocaïne, is met onmiddellijke ingang speelgerechtigd.

“Ik ben volmaakt gelukkig”, sprak de 31-jarige Maradona. “Ik heb als voetballer mijn vrijheid terug. Ik wil me graag opnieuw waarmaken op het veld. Ik verlang hevig naar mijn rentree, in een nieuw elftal en een nieuwe omgeving.”

Van de vergoedingssom van ongeveer 12,5 miloen gulden moet iets minder dan de helft van dat bedrag binnen een week worden betaald, de rest moet in vier halfjaarlijkse termijnen naar Italië worden overgemaakt. In de transfersom zijn alle mogelijke schulden verwerkt, die Maradona bij Napoli of de Italiaanse voetbalbond had opgebouwd.

Maradona tekende een contract voor één seizoen, met een optie voor het volgende jaar. Hij mag de komende twee seizoenen geen wedstrijden in Italië spelen. Volgens Spaanse kranten gaat de ex-international, die ruim een week geleden met zijn gezin in Sevilla neerstreek, ongeveer vijf miljoen gulden per jaar verdienen.

Hij maakt waarschijnlijk begin volgende week in een speciale oefenwedstrijd tegen Bayern München zijn internationale rentree. In de competitie wordt zijn debuut bij Sevilla op 7 oktober in de thuiswedstrijd tegen Real Zaragoza verwacht.

Opvallend is, dat de transferwaarde van Maradona in zijn loopbaan in dollars bijna hetzelfde is gebleven. Boca Juniors ontving in 1982 van Barcelona 7,7 miljoen dollar. Napoli nam de balgoochelaar in 1984 over voor 7,5 miljoen dollar en verkocht hem acht jaar later voor hetzelfde bedrag aan Sevilla.

Sevilla heeft sinds 1948, toen de Spaanse beker werd veroverd, geen hoofdprijs meer gewonnen. In 1946 werd de club voor de eerste en voorlopig laatste keer landskampioen. Het afgelopen seizoen eindigde Sevilla als twaalfde in de competitie. (Reuter/ANP)