Cirkels

Als een hond zich uitschudt, deelt hij zich min of meer in tweeën: een hond die probeert zichzelf ondersteboven te gooien en een hond die probeert op de been te blijven. Deze verdeeldheid eist hem helemaal op. Een hond die zich uitschudt is volledig in de ban van het uitschudden.

Nu heb ik een klein geel boekje voor het noteren van dingen die onvergetelijk zouden moeten zijn. Na enig zoeken: 19 sept. '89 - drie visarenden bij de kweekvijvers van de OVB in Lelystad, één vliegend met vis, één met een gat in zijn vleugel (links), één die krijst.

Het zal de laatste wel zijn geweest die aanvankelijk op een paal zat, drijfnat van de regen. Zo'n krijs hoort typisch bij opvliegen. Hij keek me aan, maakte een ironische buiging, veerde op en vouwde zijn vleugels uit. Een visarend beschikt over heel wat vleugel om uit te vouwen en hij maakt er doorgaans bedachtzaam gebruik van. Deze had zijn vlucht nauwelijks ingezet of hij staakte hem alweer. Hij stopte met vliegen om zich uit te schudden. Zijn tweestrijd begon bij de schouders en verplaatste zich snel naar achteren. Daar hing een enorme vogel in de lucht, volledig in de ban van het uitschudden. Daarna vloog hij verder.

Die visarend deed me toen aan mijn hond denken, mijn hond doet me nu aan die visarend denken, zo heb je altijd wat te doen.

    • Koos van Zomeren