Begemann staat garant voor verrassende cijfers

Nederlandse analisten verwachten verrassingen in de samenstelling en de omvang van de halfjaarresultaten van Koninklijke Begemann Groep. Het bedrijf heeft inmiddels aangekondigd de cijfers op 30 september te zullen publiceren.

De koers van het aandeel Begemann is weer eens met een opmars bezig. De koers, die vrijdag sloot op 108 gulden, steeg tot het slot gisteren tot 114,00 gulden. Vanmorgen kwamen daar nog een twee kwartjes bij.

De verwachtingen variëren van een onveranderde operationele winst van 8,4 miljoen gulden tot een netto winst die hoger is.

Analisten wijzen er op dat Begemann's transactieresultaten een onvoorspelbaar karakter hebben. “Dat is altijd een heel volatiele post bij Begemann”, aldus een analist.

Begemann is een conglomeraat van inmiddels meer dan 100 ondernemingen. Directeur en grootaandeelhouder Joep van den Nieuwenhuyzen blijft een actief aan- en verkoopbeleid voeren.

In januari werd een 55 procent belang in Volvo Car Sint Truiden (VCST) overgenomen van het in problemen verkerende Nedcar. Begemann verwacht synergie als VSCT "high-tech' componenten gaat leveren aan de rest van de groep. Analisten zien geen synergie in het 40-procent belang in automatiseerder A-Line, dat in februari van Newtron werd gekocht. Uit een melding in het kader van de Wet Melding Zeggenschap bleek dat Begemann 20 procent bezit in Mulder Boskoop.

Niet alleen bedrijven, ook bestuurders en adviseurs zijn er dit jaar bijgekomen. Voormalig Volvo Car-directeur André Deleye kwam in april in de raad van bestuur en de oud-premier van België, Wilfried Martens, nam zitting in de raad van commissarissen.

De vorig jaar gekochte scheepswerf RDM, met een omzet die eerder sterk fluctueerde tussen 250 en 800 miljoen gulden per jaar, is volgens analisten een risicofactor. Begemann heeft om die reden de politiek omstreden orders voor onderzeeboten uit Taiwan hard nodig.

Optimistischer zijn analisten over pijpleidingbekleder Bredero Price, met zijn grote marges één van de de belangrijkste inkomstenbronnen van Begemann. Dat bedrijf is goed voor circa zeven procent van Begemann's totale omzet. Vorig jaar zei Begemann 40 procent van Bredero Price deze herfst te zullen introduceren aan een Aziatische beurs, naar verluidt Singapore. In beurskringen heerst verbazing dat een prospectus tot nu toe uitblijft. Bovendien twijfelt men of Aziatische beleggers interesse zullen tonen in de aandelen van een onbekend Europees bedrijf. (Reuter)