Amsterdamse taxichauffeurs aangehouden

AMSTERDAM, 23 SEPT. De verkeerspolitie heeft gisteren in Amsterdam twee taxichauffeurs aangehouden die worden verdacht van het oplichten van buitenlandse toeristen. De toeristen zouden te hoge rekeningen hebben moeten betalen voor een taxi-rit vanaf de Amsterdamse binnenstad naar de luchthaven Schiphol omdat de chauffeurs het nachttarief inschakelde op tijden dat dit niet mocht.

De aanhoudingen vonden plaats naar aanleiding van een onderzoek van de verkeerspolitie. Uit een steekproef die in augustus werd gehouden onder 200 taxi-klanten bleek dat 35 procent een te hoge rekening betaalt. Het tarief was gemiddeld een kwart hoger dan normaal. Uit het onderzoek bleek dat enkele chauffeurs via omwegen naar het vliegveld reden. Sommige chauffeurs beweerden dat het tarief op de meter niet in guldens maar in dollars wordt uitgedrukt.

De politie ging over tot actie nadat de geruchten over te hoge rekeningen bleven aanhouden. Aangiftes werden niet verricht, omdat toeristen hier doorgaans weinig tijd voor hebben, aldus politie. In een vervolgonderzoek werd een aantal ritten gevolgd, hetgeen uiteindelijk tot de arrestaties leidde.

De politie meent dat slechts een beperkte groep zich schuldig maakt aan het knoeien met de rekeningen. Onderzocht wordt of disciplinaire maatregelen tegen een aantal chauffeurs ondernomen moeten worden. Bij de Amsterdamse taxicentrale was vanochtend niemand bereikbaar voor commentaar.