22 doden na hevig noodweer in Frankrijk

GRENOBLE, 23 SEPT. Ten minste 22 mensen zijn omgekomen tijdens het noodweer en de daaruit ontstane vloedgolven die het zuidoosten van Frankrijk gisteren troffen. Woordvoerders melden dat nog zeker 21 mensen in de regio's Ardèche en Vaucluse worden vermist. Onder hen zijn verschillende kampeerders van een camping in Aubignan die volledig onder water is geraakt.

De hevige regenval heeft een groot gebied rond de stad Vaison-la-Romaine van de buitenwereld afgesloten, waar zes mensen bij de instorting van een gebouw omkwamen. Verschillende mensen in de stad in de Rhône vallei werden door helikopters uit bomen en van daken afgehaald, waar ze uit angst voor het water heen waren gevlucht. Reddingswerkers hebben inmiddels meer dan tweeduizend mensen uit het rampgebied geëvacueerd.

Windstoten bereikten op sommige plaatsen een snelheid van meer dan 160 kilometer per uur. Het weerbericht omschreef de regenval als een tropische regenbui.

Brandweerlieden en andere reddingwerkers hadden veel moeite de getroffen gebieden te bereiken omdat verschillende wegen in het gebied in snelstromende rivieren waren veranderd. Bomen werden ontworteld en verschillende bruggen, auto's en een zware vrachtwagen zijn door het water meegesleurd. Een inwoner van het stadje Beaume-de-Venise, zei dat het leek alsof de hoofdstraat in de rivier de Rhône was veranderd.

Op sommige plaatsen in het getroffen gebied viel in drie uur meer dan dertig centimeter water. In twaalf uur tijd viel er ongeveer 72 millimeter water, meer dan de gemmiddelde hoeveelheid in de maand september. Vooral de plaatselijke wijnboeren, die deze week waren begonnen met het binnenhalen van de oogst, zijn zwaar door de ramp getroffen. (Reuter, AFP)