Wisselvallig, maar op termijn opklaringen

In Frankrijk hebben de ja-knikkers na twee verlengingen en een serie strafschoppen gewonnen. Ben je dan een echte winnaar? Ja, want in een democratie bepaalt de meerderheid van stemmen meestal de uitslag. De technische staf van het winnende team moet echter snel een nieuwe strategie bedenken om te voorkomen dat bij volgende krachtmetingen de nee-schudders zegevieren.

Zo'n periode van bezinning zal leiden tot een betere tactiek. De Brusselse spelverdeler, waarbij iedereen altijd de bal moet inleveren, krijgt wellicht een minder dominante rol. De andere spelers mogen ook voor een deel het spel maken en hun talenten en tekortkomingen blijven etaleren.

Nederland en andere landen van het Duitse marken-blok vormen nu meer dan ooit de kern van het Europese team. Dat kan op de duur, als de kruitdampen zijn opgetrokken, niet zonder gevolgen blijven voor de Amsterdamse beurs. Immers beleggen in aandelen en obligaties met een blijvend sterke valuta is voor buitenlandse beleggers die geen risico's willen lopen aan te raden boven Europese muntsoorten met een onzekere toekomst.

Toch was het vorige week vooral de beurs in Londen die omhoog schoot. Waarom? De Britten voelden zich verlost van het eurojuk en denken hun economie zelf op te kunnen peppen. De handel in termijncontracten op de index zweepte de kooplust nog eens extra op. Is dat een duurzaam herstel of een overdreven reactie? Beursmensen in Londen geloven het laatste.

De aandelen-index van de Optiebeurs steeg vorige week tien punten, vier procent, tot net boven de 291 en schommelde daar gisteren rond omheen. De run op aandelen in harde valuta komt nog niet op gang. Frankfurt was zelfs iets lager. Dat heeft alles te maken met de onrust die nog overal hangt. Een week zo vol valuta-veldslagen blijft niet zonder gevolgen. Er zullen handelaren, speculanten, banken en bedrijven zijn die enorme verliezen hebben geleden en in stilte de balans opmaken. Hoe dat verlies recht gebreid moet worden, blijkt pas veel later. Niemand loopt graag met zijn verlies te koop. De aandelenmarkt kan er ook nog onder lijden.

Een welbespraakte televisie-weerman zou uit deze informatie het volgende vooruitzicht samenstellen: “Wisselvallig, maar voor de langere termijn opklaringen over de hele linie, vooral als de zon doorbreekt na een renteverlaging.”

Wie daar op in wil gaan en hoort tot het type lange-termijnbelegger kan overwegen zijn portefeuille aan te vullen met een selectie aandelen die op of net boven een dieptepunt voor dit jaar staan. Dat zijn er steeds meer, wat duidt op een verdere verzwakking van de beurs. De komende weken moet blijken of die trend (meer dieptepunten) doorzet of dat het tij keert. In de krant van zaterdag geven de kolommen l slkrs 12 mnd en datum 91-92 (laagste slotkoers in de afgelopen 12 maanden en datum) in het aandelen-overzicht hier informatie over.

Beleggers die uitgaan van wisselvallig weer voor de komende vier maanden en daarop willen speculeren kunnen het overzicht van de optiekoersen doorsnuffelen op geschikte series. Er is keus genoeg. Een paar voorbeelden.

Op ABN Amro (aandeel maandag: 47,90) de call oktober 47,50 op 1,00, eventueel samen met de overeenkomstige put voor 60 cent. Of dezelfde straddle in januari voor circa 3,00 gulden. Maar de koers van de bank beweegt niet spectaculair op en neer.

Dan op Aegon (67,80) genoemd als overnamekandidaat, de put oktober 65 voor 60 cent of de januari voor 1,20 gulden. En de DAF (17,70) mogelijk samen met een Japans bedrijf, de call oktober 17,50 voor 1,00 of de call januari 20 voor 1,10. In DAF gaan niet veel opties om.

Omhoog- en omlaagovens (38,50) de call oktober 40 op 1,30. In ING-opties (45,20) de call oktober 45 voor 1,10 en dezelfde put voor een gulden. In KLM (28,10) de januari strangle call 30 voor 1,70 en put 25 op 70 cent. En ook weer Philips (23,20) de call oktober 25 voor 40 cent, de januari call 25 1,40. Geen puts dit keer. Die reeks van zelfkastijdingen uit Eindhoven moet zo langzamerhand weleens over zijn.

Niemand kan een optimale keus maken uit deze voorbeelden. Het is veel eenvoudiger om gewoon index-opties te kopen. Die zijn echter, in guldens uitgedrukt, duurder dan de genoemde opties. Daarom zoekt bijna iedereen zijn heil in de eerstkomende en dus goedkoopste vervalmaand. Maandag deed de index circa 290 en de call oktober 295 4,30 gulden. Gaat de index binnenkort 5 punten naar boven, dan doet die optie bijna 7 gulden. Gisteren ging er veel om in de call 330 op 30 cent. Die kopers verwachten een opleving van 40 punten! Pessimistischer zijn de kopers van de call 270 die 90 cent betaalden voor een optie.

    • Adriaan Hiele