Unionisten voor beraad over Ierse kwestie in Dublin

DUBLIN, 21 SEPT. De besprekingen over de toekomst van Noord-Ierland zijn gisteren verplaatst naar de Ierse hoofdstad Dublin.

Het was voor het eerst in zeventig jaar dat vertegenwoordigers van de protestantse Unionisten zich naar Dublin begaven voor overleg. (In 1922 overlegde de toenmalige Noordierse premier, Sir James Craig, in Dublin met Michael Collins, de leider van de voorlopige regering van Ierland.) Alleen ds. Ian Paisley, de leider van een van de vier Noordierse betrokken politieke partijen, nam gisteren niet deel aan het overleg. Paisley wil eerst de zekerheid dat Dublin afziet van zijn aanspraken op het noordelijk deel van het eiland. De leider van de grootste Unionistische groepering, James Molyneaux, deed wel mee. Inzet van de besprekingen is de toekomst van Ulster, nu deel van het Verenigd Koninkrijk, waar 950.000 protestanten en 650.000 katholieken wonen. (Reuter)