Schiphol ziet vervoer fors omhoog gaan

SCHIPHOL, 22 SEPT. Luchthaven Schiphol heeft in de eerste helft van dit jaar ruim 22 procent meer passagiers verwerkt dan in de eerste zes maanden van 1991. In het handelsverkeer werden 18,7 procent meer vliegtuigbewegingen uitgevoerd, het vrachtvervoer door de lucht steeg met 6,6 procent.

De sterke groei van het aantal starts en landingen en van het passagiersvervoer is voor een belangrijk deel het gevolg van de Golfoorlog in de eerste helft van 1991. De oorlogshandelingen in het Midden-Oosten leidden over de hele wereld tot een daling van het aantal passagiers en vluchten. De groei van dit jaar wordt dan ook voor het grootste deel gezien als een inhaaleffect, dat later dit jaar zal wegebben.

Door de Golfoorlog zagen veel toeristen af van een vliegvakantie, wat vooral van invloed was op chartervluchten. Deze sector heeft begin dit jaar kunnen profiteren van een forse inhaalvraag: Schiphol verwerkte bijna 1,2 miljoen charterpassagiers, bijna 25 procent meer dan in de eerste helft van vorig jaar. Ook het lijndienstvervoer zit met een groei van ruim 21 procent tot 7,3 miljoen passagiers duidelijk in de lift.