Rentedaling vooral goed voor ABN Amro

Bij de financiële waarden hadden ABN Amro en Aegon de afgelopen weken de wind in de zeilen, terwijl de koersontwikkeling van collega's ING en Amev daarbij duidelijk achterbleef.

ABN Amro deed het vorige week ronduit goed. Beleggers denken dat ABN Amro, de meest "pure' bank, nog het meeste profiteert van de rentedaling en de hogere dollar. Verzekeraars zien alleen de waarde van hun obligatieportefeuille stijgen. De koers van ABN Amro is sinds 7 september gestegen met ruim 11 procent tot 47,90 gulden om 12.00 uur vanmiddag. Via een aantal winstgevende dochters in de Verenigde Staten plukt de bank ook vruchten van de hogere dollar. Bovendien vaart ABN Amro wel bij de extra provisie die voortkomt uit de hectische valutahandel van de laatste tijd.

De andere beursgenoteerde grootbank, ING, heeft een minder prettige tijd achter de rug. De koers steeg met een magere 1,5 procent. Behalve de negatieve publiciteit over privé-beleggingen van NMB-bestuurders, kreeg ING ook te maken met twijfels rond de financiële consequenties voor de aandeelhouders van de overname van BBL. Beleggers vragen zich af of ING niet te hard van stapel loopt. De twee vorige fusies zijn nauwelijks verwerkt en buitenlandse beleggers willen eerst zien of de combinatie bank/verzekeraar werkt. ING heeft minder profijt van de lagere rente omdat het bedrijf een grote verzekeringspoot heeft.

Bij de verzekeraars was een gerucht over de overname van Aegon door het Franse verzekeringsconcern Axa voldoende voor een forse koersstijging. Hoewel alle partijen ontkennen, weet de koers zich op een duidelijk hoger niveau te handhaven. Sinds 7 september klom de koers met 9,2 procent.

Voor beleggers zijn financiële waarden aantrekkelijk doordat banken en verzekeraars vrijwel altijd dividend uitkeren. Bij andere hoofdfondsen wil dat er nog wel eens bij inschieten. Tegenover die zekerheid staat dat het geen echte groei-aandelen zijn.

Bij een vergelijking tussen het dividendrendement - het dividend, gedeeld door de koers, uitgedrukt in een percentage - van deze vier financiële waarden valt op dat Amev (koersstijging 4,8 procent) het laagste rendement heeft. Aanleiding voor sommige analisten om zich af te vragen waar dat door komt. Zij zien geen goede redenen voor een rendement van minder dan 6 procent.

Amev is gezien het gering dividendrendement minder aantrekkelijk voor beleggers.

    • Frank van Alphen