Rente op speciale beleningen verlaagd

AMSTERDAM, 22 SEPT. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft haar rente op speciale beleningen (een instrument dat de rente op de geldmarkt regelt) gisteren verlaagd met 0,2 procentpunt tot 9,1 procent. Daardoor kunnen banken in Nederland goedkoper aan hun geld komen.

De Nederlandsche Bank heeft de rente op de speciale belening verlaagd omdat de positie van de gulden ten opzichte van de Duitse mark is verbeterd. Daarmee is het tarief voor de tweede keer verlaagd in twee weken tijd. Vorige week maandag verlaagde DNB de rente op de speciale beleningen samen met het disconto ook al na de discontoverlaging van de Bundesbank. Toen zakte de rente op de speciale beleningen van 9,7 procent naar 9,3 procent.

Volgens een woordvoerder van DNB is de verhouding tussen de Nederlandse munteenheid en de Duitse mark "goed'. De Nederlandse gulden is samen met de Duitse D-mark en de Belgische frank erg populair bij de valutahandelaren. De munten staan in het Europees Monetair Stelsel (EMS) aan de top door de hoge rente en - vergeleken met de andere Europese partners - de stabiele economische ontwikkeling. De Belgische bank heeft haar rente op de speciale beleningen gisteren eveneens verlaagd, van 9,3 procent naar 9,2 procent.

DNB verhoogde eind augustus nog de rente op de speciale beleningen tot 9,7 procent, het hoogste niveau van dit jaar. Toen zakte de gulden ten opzichte van de D-mark iets weg. De Duitse munt was toen erg gevraagd door zwakte van de dollar. Vooral de hoge Duitse rente maakte het voor beleggers en speculanten erg aantrekkelijk om dollars te verkopen en Duitse marken te kopen.