Polio steekt de kop op, WVC begint campagne

DEN HAAG, 22 SEPT. Het ministerie van WVC heeft een landelijke inentingscampagne tegen polio aangekondigd. Aanleiding voor de campagne is de ontdekking van een geval van polio (kinderverlamming) in het Zuidhollandse Streefkerk, het eerste geval van polio sinds 1978.

Bij een 14-jarige jongen werden verlammingsverschijnselen vastgesteld. Bij vier mensen uit zijn directe omgeving is infectie met het poliovirus geconstateerd. Ze zijn in het ziekenhuis opgenomen, maar zijn niet ziek.

Gevaar voor besmetting met polio, een ziekte die verlammingsverschijnselen teweegbrengt, bestaat volgens het ministerie van WVC in eerste instantie in elf GGD-regio's in het zuidwesten van het land waar de vaccinatiecampagne vandaag al zou moeten beginnen.

Mensen die na 1930 zijn geboren en niet danwel onvolledig zijn ingeënt, worden volgens WVC in eerste instantie door de GGD's opgeroepen zich te laten vaccineren. Het ministerie adviseert ook mensen die meer dan vijftien jaar geleden de laatste vaccinatie hebben gekregen zich te laten inenten.

De gezondheidsdiensten maken via de lokale media bekend waar en wanneer het vaccin (gratis) wordt verstrekt. Het gaat daarbij om mensen in gemeenten die onder de volgende GGD-regio's vallen: Dordrecht, Rotterdam en omstreken, Zuidhollandse eilanden, Midden-Holland, Zeeland, Rijnstreek, Delft Oostland, Westland, Nieuwe Waterweg Noord, Breda en Rivierenland.

Medewerkers van geneeskundige diensten hebben kritiek op de wijze waarop het ministerie van WVC de vaccinatiecampagne aanpakt. Met name het advies tot vaccinatie aan mensen die meer dan 15 jaar geleden zijn ingeënt, heeft een stroom van telefoontjes opgeleverd van mensen die zich afvragen of ze voldoende gevaccineerd zijn. Daardoor waren de GGD's in het land vanmorgen telefonisch nauwelijks bereikbaar. Volgens een woordvoerder van de GGD in Rotterdam “wordt de indruk gewekt dat we vandaag al een tafel met suikerklontjes op de stoep kunnen zetten.” Met massale inentingen denkt de GGD pas volgende week te kunnen beginnen.

De geneeskundig hoofdinspecteur voor de volksgezondheid heeft gisteren alle gezondheidsdiensten, artsen en andere autoriteiten in het land van de situatie op de hoogte gebracht. Scholen hoeven volgens het ministerie van WVC niet gesloten te worden, omdat dit geen bijdrage aan het inperken van de verspreiding van het polio-virus levert, aldus WVC.

Door de beperkte beschikbaarheid van het zogeheten Sabin-vaccin, dat oraal wordt ingenomen via een suikerklontje, kan de campagne in onder andere Rotterdam niet eerder dan morgen op gang komen. “Waarschijnlijk krijgen we pas laat in de middag het vaccin opgestuurd. Daarmee kunnen we slechts een zeer beperkte risicogroep bedienen”, aldus een woordvoerder van de Rotterdamse GGD.

Pag.3: Grootste risicogroep is kinderen op scholen met bijbelse signatuur

In Rotterdam is voor informatie een speciaal 06-nummer geopend, maar de centrale was vanmorgen al overbelast. Een woordvoerster van de GGD Breda meldt dat de centrale volledig overbelast is, maar denkt vanavond wel met vaccineren te kunnen beginnen in enkele kleine gemeenten.

WVC heeft ervoor gekozen de belangrijkste risicogroep, ongevaccineerde kinderen op scholen met een bijbelse signatuur, met het sabin-vaccin te behandelen. Dit vaccin wordt oraal, via een suikerklontje, toegediend. Volgens prof. M.M. Krasselt, directeur vaccins van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiene (RIVM), is bij vorige campagnes gebleken dat de weerstand tegen injecties in kerkelijke kringen groter is dan tegen orale vaccinatie.

Krasselt zegt dat er voor elk van de elf GGD-regio's op dit moment zo'n 1.000 eenheden vaccin beschikbaar is. Er zijn extra bestellingen voor het sabin-vaccin zijn geplaatst bij fabrikanten in Canada, Belgie en Frankrijk, maar hij verwacht niet dat die voor het eind van de week aankomt. Andere, minder risicovolle groepen worden ingeent met een ander vaccin, dat in ruimere mate beschikbaar is.

Mensen zijn onvolledig ingeent als zij in hun kinderjaren niet de serie van vijf vaccinaties tegen polio hebben gehad. Mensen die voor 1930 geboren zijn, worden niet opgeroepen voor vaccinatie omdat de meesten van hen een natuurlijke afweer hebben opgebouwd. Zij kunnen zich desgewenst wel laten inenten.

Alle kinderen in Nederland worden sinds de jaren vijftig tegen polio ingeent. Volgens WVC is hierdoor meer dan 90 procent van alle kinderen volledig gevaccineerd. Een klein deel van de bevolking wijst inenting af, meestal om principiele redenen, en is daardoor niet of onvolledig gevaccineerd. WVC verwacht daarom dat het aantal mensen dat voor inenting in aanmerking komt beperkt zal zijn.