Panic wijst uitsluiting door VN van de hand

NEW YORK, 22 SEPT. Milan Panic, premier van de "rompstaat'-Joegoslavië (Servië en Montenegro), heeft gisteren in New York gezegd dat het uitsluiten van Joegoslavië van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties “rampzalige gevolgen” zal hebben.

Panic legde een verklaring af alvorens een ontmoeting te hebben met de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de VN, in de marge van de openingstoespraken van de 47ste Algemene Vergadering. Zaterdag nam de V-raad resolutie 777 aan, waarin de Algemene Vergadering wordt gevraagd Joegoslavië uit te sluiten. "Klein-Joegoslavië' zou volgens de resolutie bovendien een nieuwe aanvraag in moeten dienen voor het lidmaatschap. Thans beschouwt het zichzelf als rechtmatige opvolger van de voormalige Joegoslavische federatie, waarin ook Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Slovenië zitting hadden.

Volgens Panic “biedt het Handvest van de VN geen basis voor een dergelijke daad en is de V-raad zijn mandaat te buiten gegaan”. Hierdoor wordt een precedent geschapen, dat de “vitale belangen van kleine landen schaadt”, aldus Panic. Diplomatieke bronnen zeggen dat de Algemene Vergadering vanavond zou kunnen stemmen over de resolutie.

Terwijl de voorraden voor de 380.000 inwoners van Sarajevo steeds verder raken uitgeput, is nog steeds geen uitzicht gekomen op hervattingen van de VN-luchtbrug op de belegerde stad, die werd gestaakt nadat op 3 september een Italiaans vliegtuig met hulpgoederen was neergeschoten met een raket. Vandaag zou vanuit Zagreb een "proefvlucht' op de Bosnische hoofdstad gemaakt worden met een transportvliegtuig.

Gevechten rondom Sarajevo hebben ook een voorlopig einde gemaakt aan de voedselkonvooien vanuit de Kroatische havenstad Split. Het afgelopen weekeinde verhinderden Servische vrouwen en kinderen de doortocht aan een VN-konvooi uit Sarajevo naar de stad Srebrenica in het oosten van van Bosnië. De vrouwen zouden uit deze stad door moslims zijn verdreven. (AFP, Reuter)