KOELE (NA)ZOMERDRANKEN

Een paar zomers geleden dronken we in Joegoslavië "misjmasj', een eenvoudige dorstlessende cocktail die werd gemaakt van gelijke delen rode wijn en sinaasappelsap. Aan deze drank kunnen ijsblokjes toegevoegd worden die als volgt worden gemaakt:

Vul de lege vakjes van een ijsblokjesvorm met blaadjes munt, kleine aardbeien, frambozen en takjes lievevrouwebedstro. Giet water in de vakjes en zet de vorm in de diepvries.

Het recept voor een eenvoudige muntlimonade zónder alcohol:

Breng een gelijke hoeveelheid water en suiker aan de kook. Draai het vuur uit zodra de suiker is opgelost. Roer een flinke hoeveelheid in stukjes gesneden blaadjes munt door de siroop die we laten afkoelen. Zeef de siroop en voeg dan eenzelfde hoeveelheid citroensap toe. Giet een bodempje van deze siroop in een longdrinkglas en vul het dan met gewoon water of mineraal water en enkele ijsblokjes. Eventueel kan het glas als volgt worden opgesierd. Zet een schoteltje met citroensap en een schoteltje met suiker klaar. Doop de rand van het nog lege glas eerst in het sap en dan in de suiker. Vul daarna het glas.

Zet de mousse enkele uren in de koelkast om op te stijven.

    • Anne Scheepmaker