Kijkers genieten van Quayle en de ongehuwde moeders

WASHINGTON, 22 SEPT. Gisteravond zijn Amerikaanse kijkers getrakteerd op een televisiemengsel van feit en verdichtsel met vice-president Dan Quayle en de actrice Candice Bergen in de hoofdrollen. Het uitgestraalde thema van de operette was "waarden van het gezin'.

Bespied door televisiecamera's keek Quayle in een huis met een groep ongehuwde moeders naar de eerste aflevering in het seizoen van een televisiecomedie over een alleenstaande nieuwspresentatrice met een baby, Murphy Brown. Dit beeldbuis-Droste-effect is ontstaan, omdat Quayle in mei kritiek had geleverd op het “slechte rolmodel” van Murphy Brown, die ongehuwde moeders glamor zou verlenen en zou “spotten met de waarde van vaders”.

Gisteren was Murphy Brown gedurende de hele uitzending in een onelegante pyjama gekleed. Nadat ze de toespraak van Quayle op haar decor-televisie had bekeken, vroeg ze retorisch: “Zie ik er dan zo glamorous uit?”. Bij een gefingeerde nieuwsuitzending presenteerde ze échte alleenstaande moeders en vaders met hun kinderen met de opmerking dat “families in alle vormen en maten voorkomen”. Ze vroeg zich ook af of president Bush er zo goed aan doet om Terminator Two Arnold Schwarzenegger te presenteren als rolmodel voor jongeren.

Na afloop van de aflevering verscheen Quayle voor het huis van de Washingtonse ongehuwde moeders om commentaar te leveren. Aan de overkant van de straat riepen omstanders “nog vier maanden” in plaats van het gebruikelijke “nog vier jaar” bij presidentscampagnes. Quayle zei dat hij de Murphy-Brown-serie “weer een campagnebijdrage van Hollywood” voor de Democraten vond en dat de “Amerikaanse waarden” er niet in waren weerspiegeld. Hij gaf ook kritiek op de opmerking van Clinton dat in Hollywood het “Amerika van de toekomst” werd beschreven. Clinton moest wel, omdat de meeste acteurs en filmmakers politiek progressief zijn en veel geld geven aan campagnes van Democraten.

Om de rancune van sommigen tegen Hollywood uit te buiten is Quayle zijn debat over Hollywood begonnen naar aanleiding van de rellen in Los Angeles. Hij suggereerde dat het slechte voorbeeld van de televisie mede oorzaak was van de noden in de arme zwarte wijken. De manoeuvre van gisteren was een gedeeltelijke terugtrekking van de onbarmhartige kansel. De ongehuwde moeders met wie hij keek, waren zwart.

De scène gisteren was ook een afsluiting van de Republikeinse campagne voor de “waarden van het gezin”. Tot nog toe heeft deze de Republikeinen veel kiezers gekost, die zich door de “culturele oorlog” tegen alles buiten het modelgezin buitengesloten voelden. Vooral bij vrouwen scoren de Republikeinen slechter dan bij mannen en het is de vraag of Bush de kloof voor 3 november nog kan overbruggen.

De campagne voor de “waarden van het gezin” diende om de conservatieve achterban weer bij de partij te betrekken. De herverkiezingscampagne van Bush liep achter. Omdat de partij bij de voorverkiezingen niet op één lijn was te krijgen, moest de Republikeinse conventie in Houston daarvoor worden gebruikt, zodat Bush politiek diep boog voor de christelijk conservatieve vleugel. De toespraken over feministen die erop uit waren om Amerika te vernietigen hebben veel kiezers afgestoten en berokkenden de Republikeinen grote politieke schade.

De campagne-organisatie van Bush maakt nu een zwenking om meer mensen - onder wie ongehuwde moeders - terug te halen. Maar door de sombere stemming over de economie, waar het Witte Huis de schuld van krijgt, heeft president Bush weinig thema's over. Hij en zijn campagne-organisatie vallen Clinton aan op zijn ontsnapping aan de dienstplicht in de Vietnamoorlog. Gekweld door schuldgevoel over eventueel onevenwichtige verslaggeving ten gunste van Clinton wijden journalisten elke dag weer grote verhalen aan nieuwe onthullingen die aan de essentie van Clintons ontsnapping aan Vietnam weinig veranderen. Maar volgens de laatste opiniepeilingen is meer dan viervijfde van de Amerikanen niet zo geïnteresseerd in het militaire-dienst-verleden van Clinton.

    • Maarten Huygen