Geldboete geëist tegen voorzitter van RKC

DEN BOSCH, 22 SEPT. De officier van justitie in Den Bosch heeft tegen de voorzitter van de voetbalvereniging RKC uit Waalwijk, de 47-jarige J.H. zestigduizend gulden boete en zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist. Volgens de officier, mr J. Pieters, is er bij RKC voor tenminste 1,2 miljoen gulden gefraudeerd. De voorzitter was de enige bestuurder van RKC die op de eerste dag van de strafzaak terechtstond. Er volgen nog zes andere verdachten, overwegend bestuurders. De zaak tegen het 52-jarige bestuurslid P.K. werd wegens diens ziekte uitgesteld tot begin volgend jaar.

De officier noemde de administratie van RKC een “gigantische troep”. Het fraudebedrag van 1,2 miljoen gulden vormde volgens hem “slechts het topje van de ijsberg, in een brij van niet geboekte uitgaven en inkomsten”. In de boekhouding van RKC stonden zogenaamde leningen die nooit werden terugbetaald. De officier trof ook schenkingen aan, die niet in de boeken voorkwamen, en gegevens over de uitbetaling van zwarte salarissen en het niet afdragen van sociale lasten.

De officier zei dat de bestuursleden al in 1984, vlak nadat RKC betaald voetbal ging spelen, hadden kunnen constateren dat de club te veel wilde en te weinig kon. Mede daardoor ontstond een sponsor-contact met Altena Systeem Bouw (ASB). Dit bedrijf van P. van der P., die bekendheid genoot als "de weldoener van Waalwijk', is inmiddels door de hoogste rechterlijke instanties bestempeld als een criminele organisatie.

De officier zei er in zijn eis tegen de RKC-voorzitter rekening mee te houden dat deze had geprobeerd orde op zaken te stellen bij de Waalwijkse voetbalclub en in zijn eigen bedrijven de boeken uitstekend op orde heeft. De voorzitter had zichzelf niet via de club verrijkt, maar er daarentegen voor tienduizenden guldens privé en voor tonnen zakelijk in geinvesteerd. De rechtbank doet uitspraak op maandag 5 oktober.