Employé VS geëxecuteerd in Soedan

WASHINGTON, 22 SEPT. De Soedanese autoriteiten hebben een Soedanese employé van de Amerikaanse regering terechtgesteld op beschuldiging van verraad, zo is gisteren in Washington meegedeeld. Volgens een Amerikaanse woordvoerder heeft Washington in Khartoum zijn diepe bezorgdheid over de zaak kenbaar gemaakt.

Het betreft Andrew Tombe (34), die in de Zuidsoedanese stad Juba werkte voor het Agentschap voor Internationale Ontwikkeling en die volgens de Soedanese autoriteiten door een militaire rechtbank is berecht. Andere Amerikaanse zegslieden meldden dat ook andere Soedanese employés van het AID in Juba zijn opgepakt, en dat de Soedanese autoriteiten voorts Amerikaanse regeringseigendommen in beslag hebben genomen. De Amerikaanse betrekkingen met Khartoum zijn slecht sinds de moslim-fundamentalistische junta van general Beshir in Soedan de macht greep.

Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International hebben de afgelopen drie maanden zeker 300 ongewapende burgers en gevangenen in Juba de dood gevonden als gevolg van zeer gewelddadig optreden van het regeringsleger in verband met de weer opgelaaide strijd tegen het SPLA, de Zuidsoedanese verzetsorganisatie. Mensen zouden op straat zijn aangehouden of tijdens razzia's opgepakt en na verhoor doodgeschoten. Honderden mensen zouden gevangen zitten, en er zijn berichten over martelingpraktijken. Amnesty spreekt van een “mensenrechtendrama” in Juba. (AP)