Eis: cel en tbs voor verkrachten jongens

UTRECHT, 22 SEPT. Wegens ontvoering en verkrachting van vier minderjarige jongens is vanmorgen voor de rechtbank in Utrecht tegen en 21- jarige verdachte uit Breda een gevangenisstraf geëist van 12 jaar en tbs.

Officier van justitie mr. H. Wijbrandts zei dat de ernst van de feiten in deze zaak “elk bevattingsvermogen te boven gaat”. De verdachte ontvoerde samen met zijn 30-jarige vriend sinds april 1990 zeer geregeld jongetjes tussen de 10 en 16 jaar. Slechts een aantal van de slachtoffers met wie ontucht werd gepleegd heeft aangifte gedaan. “Op een gegeven moment was het zo dat men na de wekelijkse boodschappen zin kreeg in een jongetje en op zoek ging naar slachtoffers”.

De officier van justitie waarschuwde voor de kwalijke invloed van kinderporno films. Ook in deze zaak zou het plegen van ontucht zijn begonnnen na het zien van een dergelijke film.

De verdachten gaven de slachtoffers geld om ze het gevoel te geven dat ze tot medewerking waren verplicht. Uit psychiatrische rapportage over de 21- jarige verdachte - die vanmorgen slechts tien minuten bij de behandeling van de strafzaak aanwezig wilde zijn - blijkt dat hij sterk verminderd toerekeningsvatbaar is. De verdachte zou in zijn jeugd sterk emotioneel zijn verwaarloosd; zijn moeder was niet tegen hem opgewassen, mishandelde haar zoon en liet hem uiteindelijk in de steek. Vanaf zijn achtste jaar verbleef hij in kindertehuizen waar hij zelf herhaardelijk seksueel werd misbruikt. Op 8-jarige leeftijd is hij ernstig verkracht door de begeleider van een kindertehuis in Rotterdam. De officier van justitie zei desgevraagd niet te weten of de begeleider is vervolgd. Het bewuste Rotterdamse kindertehuis bestaat niet meer.

Vanmiddag stond de 30-jarige mededader terecht. Uit rapportage blijkt dat de twee verdachten een “symbiotische relatie hebben. Ze willen elkaar niet loslaten”, zei de officier van justitie. De 30- jarige man heeft zijn vriend uit Breda onlangs ten huwelijk gevraagd.

Ondanks de geringe toerekeningsvatbaarheid vond de officier dat er niet met tbs kan worden volstaan. Ze is bang voor een “schijnaanpassing” van de verdachten die ertoe kan leiden dat ze binnen enkele jaren weer op straat staan. “Omdat de maatschappij beschermd moet worden moeten de verdachten daar dus lang uit verwijderd worden. Er moet vergelding komen voor het leed van de slachtoffers.”

De verdachten konden worden aangehouden doordat een 11-jarig slachtoffer de politie precies kon vertellen naaar welke plek hij was ontvoerd. De jongen verzette zich zo hevig dat hij uiteindelijk ongedeerd werd teruggebracht. Zijn ouders eisten vanmiddag 1.500 gulden immateriële schadevergoeding.