Eis: cel en tbs voor moord op politieman

BREDA, 22 SEPT. Officier van justitie M. Hoekendijk van de Bredase rechtbank eiste gistermiddag zeven jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging tegen de 31-jarige ex-politieman R. van A. uit Dongen. In maart van dit jaar schoot Van A., die hondenbegeleider was bij de Tilburgse politie, in Kaatsheuvel een politieman van de rijkspolitie dood. Hij zou het niet hebben kunnen verkroppen dat het slachtoffer een relatie had met zijn ex-echtgenote.

Op 25 maart wilde hij de vriend van zijn ex-vrouw, die nog getrouwd was, dwingen een keuze te maken. De hele dag was Van A. op zoek naar zijn rivaal. Volgens de officier van justitie had hij zich eerst ziek gemeld bij zijn wachtcommandant.

Met een geladen dienstpistool en gekleed in ME-uniform ging hij met de auto op weg naar zijn latere slachtoffer. In Kaatsheuvel dwong hij een politiebusje tot stoppen, vroeg de uitstappende agent naar zijn naam en vuurde vijf kogels af. Het slachtoffer overleed een maand later aan zijn verwondingen. Van A. werd ter plekke door een andere rijkspolitieagent in zijn benen geschoten en gearresteerd.

Volgens het OM is er sprake van moord met voorbedachte rade, maar volgens een psychiatrisch rapport is dat niet het geval. De feiten kunnen Van A. in sterk verminderde mate worden toegerekend, aldus het rapport. Ook zou er sprake zijn van een gespleten persoonlijkheid, die op het moment van de aanslag “zichzelf bezig gezien zou hebben”.

Van A. verklaarde gisteren dat hij zich vlak voor en tijdens de schietpartij nergens van bewust is geweest. Hij vroeg om een snelle psychiatrische behandeling en een korte straf.