EG bestrijdt crisis, Britse rente lager; Bundesbank stelt voorwaarden aan pond en lire

AMSTERDAM, 22 SEPT. De Bank of England heeft vanochtend de rentetarieven verlaagd van 10 naar 9 procent, het laagste niveau sinds juni 1988. Het pond sterling, dat vanmorgen nog drie cent in koers won, zakte verder weg naar een nieuw dieptepunt van 2,8530 gulden. In een verklaring zei de Britse minister van financiën, Norman Lamont, dat de gunstige ontwikkeling van de Britse inflatie de maatregel mogelijk maakt. De bewindsman voegde daaraan toe dat de rente weer wordt opgetrokken als de renteverlaging de inflatie in het Verenigd Koninkrijk zou aanwakkeren. De meeste Britse banken berekenden de rentedaling vanochtend onmiddellijk door in de commerciële tarieven.

De president van de Bundesbank, Helmut Schlesinger, zei gisteren in Washington dat het Verenigd Koninkrijk en Italië opnieuw zullen moeten onderhandelen over de terugkeer van het pond en de lire in het Europese Monetaire Stelsel (EMS). Sinds vorige week woensdag maken het pond en de lire geen deel meer uit van het EMS. De terugkeer van de lire die voor vandaag was gepland, werd door de Italiaanse regering gisteren uitgesteld tot na de goedkeuring van de nieuwe begroting door het parlement. Over de terugkeer van het pond neemt Londen een beslissing na de extra ingelaste Europese top.

De toetredingsvoorwaarden van het pond en de lire zouden volgens Schlesinger door alle andere deelnemende landen moeten worden goedgekeurd. Hij maakte duidelijk dat het “zeer belangrijk” is dat herintredende landen een koers kiezen “die vanaf het begin juist is”. Volgens hem is dat vroeger niet altijd gebeurd. De Britse minister Norman Lamont wees dit weekeinde juist de sterke D-mark aan als de veroorzaker van de recente problemen in het EMS.

De Bundesbank maakte vanochtend bekend dat de Duitse geldhoeveelheid in augustus groeide met 9 procent, meer dan werd verwacht. De bekendmaking verzwakte de hoop op een spoedige Duitse renteverlaging. De Franse franc daalde tegen het middaguur opnieuw naar een fractie boven de bodemkoers binnen het EMS. Gisteren moesten de centrale banken de franc te hulp komen met interventies. Het Ierse punt, de Deense kroon en de peseta handhaafden zich boven de bodemkoersen. Alleen de Portugese escudo moest iets inleveren. De lire verloor opnieuw op een koers van 0,1328 gulden.