Dominicaanse agenten in de cel

SANTO DOMINGO, 22 SEPT. In de Dominicaanse Republiek zijn gisteren tien politieagenten gearresteerd, nadat zij zondag geschoten hadden tijdens een demonstratie in de hoofdstad Santo Domingo.

Daarbij viel een dode: de advocaat Rafael Efrain Ortiz (27), voorzitter van het Dominicaanse comité voor de mensenrechten. Twee demonstranten raakten gewond. Zij en omstreeks 300 anderen protesteerden tegen de aanstaande viering van de ontdekking van Amerika door Colombus, 500 jaar geleden. Colombus zou in 1492 voor het eerst voet aan wal hebben gezet in de huidige Dominicaanse Republiek. De demonstranten vinden dat het arme land zich niet de kosten van het jubileum kan permitteren, die het onder meer heeft gemaakt voor de bouw van een monument, waar de paus op 11 oktober een openluchtmis zal houden. Toen Ortiz riep “Colombus, je bent niet welkom!”, werd hij doodgeschoten door een agent-in-burger. (AP)