Daf overleg met truckfabrikant Hino in Japan

ROTTERDAM, 22 SEPT. Vrachtautofabrikant DAF voert gesprekken over samenwerking met de Japanse branchegenoot Hino Motors. Dit heeft een woordvoerder van DAF vanmorgen bevestigd. Hino Motors weigert details over de aard van de gesprekken te geven.

C. Baan, bestuursvoorzitter van DAF, keerde zondag terug van een bezoek aan Tokio waar hij gesprekken voerde over mogelijke vormen van samenwerking met “een Japans bedrijf” waarvan hij de naam toen niet wilde prijsgeven.

DAF is op zoek naar een partner, waarmee het een "strategische alliantie' kan sluiten. Volgens een mededeling van het bedrijf, van eind augustus, gaat het daarbij om samenwerking gericht op “structurele versterking van de onderneming op basis van wederzijds participatie in produkten, produktontwikkeling en produktieproces”. Ook streeft DAF bij de samenwerking versterking van zijn vermogenspositie na.

Een woordvoerder van DAF noemt Hino “een van de mogelijkheden die we onderzoeken. Je bent constant aan het aftasten welke de mogelijkheden voor samenwerking zijn en wat je voor elkaar kunt betekenen.”

Een van de Europese concurrenten waarmee DAF over samenwerking praat, is het Duitse Mercedes. “De presidenten van DAF en andere ondernemingen ontmoeten elkaar nogal eens”, aldus de woordvoerder.

Hino is op dit moment op zoek naar een partner waarmee het bedrijf kan samenwerken in de produktie en verkoop van vrachtauto's. Volgens een bericht in de Britse krant Financial Times heeft Hino Motors gezegd dat de gesprekken met DAF deel uitmaken van een serie contacten met verschillende vrachtautofabrikanten in Europa en de Verenigde Staten. In dit stadium zijn volgens Hino nog geen besluiten genomen.

Autofabrikant Toyota heeft een belang van 11,23 procent in Hino Motors en zou Hino hebben gestimuleerd zijn internationale basis te verbreden. Reden daarvoor is dat de verkoopresultaten, net als bij DAF, de laatste tijd tegenvallen. In het eerste kwartaal van dit jaar liep de afzet van vrachtauto's bij Hino met 2,4 procent terug. Het bedrijf houdt voor het eerste halfjaar rekening met een terugval van de winst vóór belastingen met 57 procent. Hino zoekt internationale samenwerking omdat het vorig jaar nog 15 procent van zijn vrachtwagens in het buitenland verkocht en een nadelig effect op de export verwacht van de in waarde gestegen yen.

De Industriebond FNV is voorzichtig optimistisch over de eventuele samenwerking tussen DAF en het Japanse Hino. “Wanneer Hino met DAF in zee gaat, gebeurt dat om offensieve redenen, in tegenstelling tot Daimler-Benz dat om defensieve redenen in DAF is geïnteresseerd. Dat betekent dat Hino veel meer perspectief biedt”, aldus FNV-bestuurder F. Koolen.