Chemisch transport naar Syrië verijdeld

WASHINGTON, 22 SEPT. De Verenigde Staten hebben Duitsland recentelijk overreed een zending Indiase chemicaliën met bestemming Syrië tegen te houden.

Washington heeft de Indiase autoriteiten erop gewezen dat de chemicaliën waren bedoeld om chemische wapens te vervaardigen, aldus een Amerikaanse zegsman. Een Duits schip had het materiaal al in Cyprus uitgeladen, waar het op een ander schip zou worden overgeladen voor vervoer naar Syrië. De Duitse autoriteiten hebben vervolgens geëist dat de chemicaliën weer aan boord van het Duitse vaartuig werden gebracht en naar India vervoerd. De Indiase leverancier heeft onthuld dat een eerdere zending van 45 ton op 30 mei in Syrië is gearriveerd. Volgens het bedrijf heeft Syrië gezworen dat het materiaal bestemd was voor de produktie van onkruidverdelgingsmiddelen. (AP)