Bush wil vredesacties VN meer steunen

NEW YORK, 22 SEPT. De Amerikaanse president Bush wil acties van de Verenigde Naties ondersteunen door de in VN-verband optredende militaire eenheden toegang te geven tot Amerikaanse militaire bases. Ook bood hij deze troepen logistieke ondersteuning aan en mogelijkheden om te oefenen. Bush zei dat gisteren in zijn jaarlijkse rede voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Bush gaf tegelijkertijd aan dat Amerikaanse strijdkrachten in veel grotere aantallen voor vredesactiviteiten zouden kunnen worden aangewezen dan tot nu toe het geval is. Bush: “Omdat vredeshandhaving van groeiende betekenis is voor de Amerikaanse strijdkrachten, zullen wij de nadruk leggen op gevechtstraining, genie en logistieke eenheden voor het gehele palet van acties voor vredeshandhaving en humanitaire acties.”

Bush' pleidooi voor versterking van de vredeshandhavende rol van de Verenigde Naties was, zei hij, een antwoord op een ambitieuze "Agenda voor vrede', zoals VN-secretaris-generaal Boutros Boutros Ghali die onlangs op tafel heeft gelegd. “Ik roep alle lidstaten op met mij mee te doen om flinke stappen te ondernemen om die agenda te ondersteunen.” Volgens informatie van de VN zijn op dit moment ongeveer 45.000 soldaten onder VN-vlag ingezet op vele plaatsen in de wereld.

In tegenstelling tot voorgaande jaren had Bush geen ontmoetingen met andere politieke leiders uit de wereld bij deze openingsweek van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Met nog zes weken te gaan voor de presidentsverkiezingen keerde Bush onmiddellijk terug naar Washington om het gevecht voort te zetten tegen zijn rivaal Bill Clinton, die in de peilingen nog op hem voorligt. In Amerika is dat op dit moment een veel belangrijker thema dan Bush' bemoeienissen met de VN.

In zijn jaarlijkse rede voor de Algemene Vergadering zei minister Van den Broek (buitenlandse zaken) vandaag dat de Veiligheidsraad geen “exclusieve club” mag worden, die losstaat van de resterende VN-leden. Van den Broek: “Als dat gebeurt, zal dit de autoriteit van de VN ondermijnen en hun effectiviteit vernietigen.”

Hij somde een aantal mogelijkheden op om het probleem op te lossen. Men kan bijvoorbeeld een dubbel veto verstrekken aan grotere landen: een besluit kan dan alleen door een veto van twee landen worden geblokkeerd. Ook zou men een soort semi-permanent lidmaatschap van vijf tot zeven jaar kunnen invoeren.

    • Rob Meines