Bonn en Parijs praten franc vergeefs omhoog

ROTTERDAM, 22 SEPT. Zowel de Franse als Duitse minister van financiën, Michel Sapin en Theo Waigel, alsook de president van de Bundesbank, Helmut Schlesinger, lieten het gisteren in Washington niet na te verklaren: de Franse franc behoort samen met de D-mark, gulden en Belgische franc tot de elite van de Europese valuta. De valutamarkt zelf denkt daar nog steeds anders over.

De franc lijkt, na de lire en het pond sterling, de volgende belangrijke prooi van de valutahandel. Tegenover de gulden is de minimale koers van de franc iets meer dan 32,84 cent. Vrijdag, gisteren en vanmorgen noteerde de munt daar eentiende cent boven. Alleen interventies konden vorige week en gisteren de koers van de franc op niveau houden. De opleving van de franc na het Franse “ja” van zondag bleek van korte duur.

Wat is er mis met de Franse franc? Vraag het de gemiddelde valutahandelaar en het antwoord is: op het oog niets. De inflatie in Frankrijk is lager dan in Duitsland, de Franse economie doet het niet beter of slechter, en de rentevergoeding is licht hoger dan op de D-mark. De overheidsfinanciën, de laatste maanden een van de belangrijkste graadmeters voor de waardering van de Europese valuta, staan er volgens de markt zelfs beter voor dan die van Duitsland.

Een verklaring voor de toch aanhoudende speculatie tegen de franc is dat de handel een zelfstandige Franse renteverlaging vreest. Dat zou de munt voor beleggers minder aantrekkelijk maken. Nu de franc op het huidige lage niveau staat, lijkt een dergelijke maatregel van de Franse centrale bank op korte termijn onmogelijk. De franc zou door de vloer van het Europees Monetair Stelsel (EMS) kunnen zakken.

In Londense valuta-kringen circuleert een alternatieve verklaring voor de aanhoudende druk op de franc. Op dit moment wordt door de markt hardhandig uitgetest of de Franse munt inderdaad in de A-categorie van Europese valuta thuishoort. Een plaats in die selecte groep heeft zijn prijs. Om tot die catagorie te behoren zal Frankrijk de rente volgens valutahandelaren pas kunnen dalen als de Duitse rente dat ook doet. Daarmee zal Frankrijk het strakke Duitse monetaire beleid moeten blijven volgen.