Beursplein maakt pas op de plaats

AMSTERDAM, 22 SEPT. De koersen bewogen zich vanochtend binnen nauwe marges. Het bericht dat Daf aansluiting zoekt bij een Japanse concern bracht de koers nauwelijks in beweging.

AMSTERDAM De handel vanochtend niet veel om het lijf. De Britse renteverlaging zorgde voor een kortstondige opleving, maar tegen het middaguur keerde de rust weer terug. De EOE-index, die rond 11.00 uur 0,5 punt opveerde, viel tegen de middag terug tot 289,58.

De dollargevoelige fondsen brokkelden wat af door de lagere dollar. Koninklijke Olie leverde negen dubbeltjes in op 147,70. Bij de andere internationals bleef de schade beperkt tot enkele dubbeltjes. Philips, maandag in herstel, brokkelde tien cent af op 23,40. Elsevier, gisteren eveneens gevraagd, voegde 1,40 toe op 106,40. Daf noteerde een dubbeltje lager op 17,40 bij zeer dunne handel. Fokker kalfde vijftig cent af (2,5 procent) naar 19,80. Nieuws over grootscheepse arbeidstijdverkorting èn een grote voorraad onverkochte vliegtuigen speelde de vliegtuigfabrikant parten.

Op de lokale markt was Begemann de grootste stijger. De obligatiemarkt was zwak gestemd.

NEW YORK Het Dow-Jones Industrial gemiddelde liep een klein verlies op van 6,22 punten op 3.320,83. De dollar zakte door de hernieuwde zuigkracht van de Duitse mark.

LONDEN De aandelen vertoonden na de koerstijgingen van de afgelopen dagen vanochtend weinig reactie op de door de Bank of England afgekondigde renteverlaging. Halverweger de morgen stond de FTSE-100 indice die lager was geopend, op een winst van 1,9 punten bij 2.562.

FRANKFURT De markt stond vanochtend opnieuw onder druk. Het besef krijgt de overhand dat een verdere Duitse renteverlaging nog enige tijd kan uitblijven. Tegen de middag stond de Dax-index bijna 1 procent lager op 1.559.

TOKIO De Japanse koersen trokken vandaag gemiddeld 1,2 procent aan. Het Nikkei gemiddelde steeg met 216,48 punten naar 18.282,72.