Bandengigant Michelin boekt opmerkelijk herstel

De grootste autobandenproducent in de wereld vertoont een opmerkelijk winstherstel.

Na zware verliezen gedurende de afgelopen twee boekjaren, heeft het Franse concern over de eerste helft van 1992 een winst geboekt van 820 miljoen franc (271 miljoen gulden) tegen een verlies van 1,06 miljard franc (350 miljoen gulden) over dezelfde periode een jaar eerder.

De winst kwam uit op meer dan het dubbele van de winst in het tweede halfjaar van 1991. Met het behaalde resultaat overtreft Michelin de verwachtingen van vele analisten. De afgelopen jaren heeft Michelin een radicale bedrijfssanering doorgevoerd die er op was gericht de kosten te drukken en de winstgevendheid te herstellen. De kern hiervan bestond uit het afstoten van 16.000 banen. De kosten hiervan werden in de boekjaren 1990 en 1991 verwerkt. In 1990 ontstond een verlies van 4,81 miljard franc (1,6 miljard gulden), over 1991 was het nog 699 miljoen franc (231 miljoen gulden). Het winstherstel werd mede bereikt door een stijging van de bandenprijzen in de laatste weken van vorig jaar en opnieuw begin dit jaar. De omzet in het eerste halfjaar was met 34,8 miljard francs (11,5 miljard gulden) 5,6 procent hoger dan die in de tweede helft van 1991. Michelin verwacht in de tweede helft dit jaar een beperkte groei van de wereldmarkt voor autobanden. Bovendien worden verdere positieve effecten verwacht van het terugbrengen van het aantal arbeidsplaatsen en het aantrekken van de bandenprijzen.