Zwerver slaat winnende punt tijdens debuut voor Treviso

ROTTERDAM, 21 SEPT. Volleyballer Ron Zwerver heeft in de eerste competitiewedstrijd van zijn nieuwe club Sisley Treviso uit Italië het winnende punt geslagen. Het werd een nipte 3-2 tegen Panini Modena. Zwerver en zijn ploeg waren heel dicht bij een grote nederlaag. Treviso verloor de eerste twee sets en stond in de derde set met 14-7 achter. “Pure sensatie”, noemde Zwerver het zenuwslopende duel in Modena.

Uitblinker Zwerver werd bij zijn profdebuut veel in het spel betrokken. Hij werd liefst 53 keer door spelverdeler Paolo Tofoli aangespeeld. Treviso acteerde onwennig. De ploeg is nog niet ingespeeld. Zwerver: “Onze coach Montali wil dat we veel combineren. Dat kost tijd. We zijn pas sinds tien dagen bij elkaar. Er moet nog flink wat worden gesleuteld.” De Nederlander heeft geen last meer van zijn voet.

Treviso behoort tot de favorieten voor de Italiaanse titel. Het team won al jaren net geen grote prijs. Naast Zwerver werden Jan Posthuma (Montichiari) en Passani (Parma) aangetrokken. De andere drie basisspelers zijn Italiaanse internationals, Bernardi, Cantagalli en Tofoli. “Er is ons duidelijk verteld dat we dit seizoen iets móeten winnen”, aldus Zwerver. Hij speelt met Treviso niet alleen in de Serie A, maar ook in het Europa Cup 3-toernooi, de nationale bekercompetitie en het WK voor clubteams waarvan de finale eind november in de eigen sporthal wordt gehouden.

Ondanks het volle programma wil Zwerver in november graag met Nederland het Top Vier-toernooi spelen. Hij hoopt toestemming van Treviso te krijgen. In Japan nemen de drie medaillewinnaars van de Olympische Spelen plus het gastland deel. Zwerver: “Het is een eer om aan dat toernooi mee te mogen doen. Want het is het enige grote evenement dat ik nog niet heb meegemaakt. Daarom vind ik het best belangrijk.”

Zwerver is bijzonder te spreken over zijn eerste weken in Italië. Hij wordt uitstekend verzorgd door de club. “Ik kijk mijn ogen uit. Al mijn ploeggenoten rijden in grote auto's en hebben draagbare telefoons bij zich. Eén van de regels in de bus naar de uitwedstrijden is dan ook dat je geen telefoon mag meenemen.”

De Italiaanse profcompetitie bij de mannen begon afgelopen weekeinde met negen Nederlanders. De wedstrijd van de club van Posthuma en Zwerver werd een dag eerder gespeeld dan de andere, om een rechtstreekse tv-reportage mogelijk te maken. Elk weekeinde zullen twee duels van de Serie A live worden uitgezonden, één op zaterdag en één op zondag. Dat kost de omroepen een bedrag van ruim vier miljoen gulden.

Spelverdeler Peter Blangé won met landskampioen Maxicono Parma met 3-1 van Sidis Baker. Gabeca Montichiari (met Zoodsma) versloeg debutant Lazio Roma met 3-0. De andere debutant, Jockey Schio, leed met Rob Grabert en de veruit oudste speler van de competitie, de 37-jarige Koreaanse spelverdeler Kim Ho Chui, een 3-0 nederlaag tegen topclub Messaggero Ravenna. In de tweede klasse, Serie A2, kwamen de teams van Henk-Jan Held (Reggio Emilia) en die van Marko Klok en Olof van der Meulen (Napoli) tegen elkaar uit. Reggio Emilia won met 3-0. Edwin Benne verloor met Catania met 3-2 van Bari.

Ook international Martin van der Horst zal dit seizoen in het buitenland spelen. Hij en zijn zaakwaarnemer Piet Steenaard kwamen zaterdag in München een contract van twee jaar overeen met het Duitse ASV Dachau. Van der Horst doet komend weekeinde al mee in een toernooi in Wenen. Hij is het tiende lid van de zilveren olympische selectie die een buitenlandse verbintenis heeft gekregen. Alleen Ron Boudrie en Avital Selinger blijven nu in Nederland achter.

    • Hans Klippus