Zelfs de bestuurskamer op Ookmeer stond droog tijdens stunt DCG

AMSTERDAM, 21 SEPT. Toen om even na vijf uur gistermiddag in de kantine van DCG aandacht werd gevraagd voor de uitslag van de loting van derde ronde van het KNVB-bekertoernooi viel een spannende stilte. De meerderheid van de aanwezigen hoopte op Ajax, een cupduel tegen de grote broer in Amsterdam. Toen dan ook de naam FC Zwolle door het clubhuis schalde, steeg een gematigd gejuich op. De tegenstander mocht dan wel niet aanspreken, de kans op verlenging van het bekeravontuur was nu groter dan wanneer een topclub was geloot.

Vooral van bestuurlijke zijde werd gistermiddag in het sportpark Ookmeer in Amsterdam-West opgelucht gereageerd op de loting. Geen groter succes dan een sportief succes, besefte secretaris Jansen van de tweedeklasser amateurs West 1 na de bekertriomf (1-0) op de profclub en koploper van de eerste divisie NEC. DCG is vooralsnog de enige amateurclub die is doorgrongen tot de derde ronde. De secretaris kreeg al weer zweetdruppels op zijn voorhoofd toen hij zich herinnerde hoeveel moeite het bestuur zich had moeten getroosten om aan de veiligheidseisen te voldoen voor deelname aan het "grote' bekertoernooi. “Jammer dat het geen grote club is”, gaf de secretaris zijn tweeslachtige gevoel aan. “Maar nu mogen we in ieder geval weer een thuiswedstrijd spelen. En daar zou bij een club met een grotere aanhang geen sprake van geweest zijn.”

Wie gistermiddag om twee uur temidden van bijna 1500 andere voetballiefhebbers sportpark Ookmeer betrad om getuige te kunnen zijn van een vrij onschuldige bekerwedstrijd tussen Door Combinatie Groot (vóór de oorlog DOS Constantius Gazellen 4) en NEC, werd getroffen door de aanwezigheid van een nogal omvangrijk uitgevallen politiemacht. Naast veiligheidsfunctionarissen in burger, was de Amsterdamse ME vertegenwoordigd door 75 agenten in gevechtstenue (1 op 20 toeschouwers). Rondom het veld politie te paard en een tiental overvalwagens in strategische posities.

“Persoonlijk” vindt de secretaris de veiligheidsmaatregelen nogal overdreven. “Op die manier kun je ook agressie opwekken.” Maar het is het beleid van de Amsterdamse politie. En hij geeft toe dat bij de voorbesprekingen tussen NEC, de KNVB, de stadsdeelraad Osdorp en de politie rekening was gehouden met berichten uit Nijmegen dat naast de 200 vaste supporters nog jongeren met een slechte reputatie mee zouden komen omdat er in de Gelderse stad nauwelijks gevoetbald werd. Bovendien, besefte men in Amsterdam, zegt de secretaris, dat de F-side van Ajax weleens in Amsterdam-West op avontuur kon gaan als reactie op de wandaden die de Feyenoord-supporters vorige week in Deventer verrichten. Want rivaliteit tussen de hooligans "moet' er zijn.

Vrijdagmiddag hadden ze in Amsterdam met vijftien man een voorbespreking. Twee bestuursleden van DCG, de verantwoordelijken van de ME, de ruiterbrigade en de arrestatie-eenheid, en een hulpofficier van justitie. Een uur voor de wedstrijd inspecteerden de commissaris en de hoofdinspecteur van politie de accommodatie van DCG; rondom het hoofdveld zijn, zoals bij clubs in het betaald voetbal verplicht is, geen hekken. Niets werd aan het toeval overgelaten om de wedstrijd onder de meest veilige omstandigheden te laten spelen. Van een dreigende NEC-aanhang zou echter gistermiddag allerminst sprake zijn.

DCG is een gerenommeerde amateurclub, het eerste elftal speelde totdat het twee jaar geleden degradeerde 33 jaar onafgebroken in de eerste klasse. Vorig jaar won de club de districtsbeker in West 1. Bij het eindtoernooi werd DCG slechts vijfde. Maar omdat Wageningen en Zeeland uit het betaald voetbal verdwenen werd de Amsterdamse amateurclub toegang verleend tot het grote KNVB-bekertoernooi. Alvorens DCG gisteren als enige amateurclub de derde ronde van het bekertoernooi bereikte, schakelden de Amsterdammers al amateurhoofdklasser Panningen (1-0) uit. Een wedstrijd die nog onder "amateuromstandigheden' gespeeld kon worden. Gezellig, knus, een pilsje of borreltje bij de hand.

Dat moest gistermiddag anders. Voor en tijdens de wedstrijd mocht er als bij betaald voetbal wedstrijden geen alcohol worden geschonken - daarna wel maar alleen in plastic. Zelfs de bestuurskamer stond tot het eindsignaal droog. De maatregel behoort tot de eisen die de KNVB stelt en waarvan DCG een paar weken schriftelijk op de hoogte werd gesteld.

Terwijl DCG en NEC hun bekerduel uitvochten werd rondom, op de andere velden van Ookmeer, volop gespeeld door lagere elftallen. De secretaris verzocht de Amsterdamse voetbalbond deze wedstrijden uit te stellen “om de druk te ontlasten”. Zijn verzoek werd weliswaar niet ingewilligd, maar hij kon begrip opbrengen voor het standpunt de recreanten niet hun zondagse partijtje te ontnemen om wille van een bekerwedstrijd op het hoofdveld.

De bezetting van de bijvelden zou niettemin weer andere problemen opleveren, besefte de secretaris. “Komen de tegenstanders van de lagere elftallen bij de poort van het sportpark, worden ze aangehouden omdat ze moeten betalen. Ik heb daarom alle tegenstanders die na 12 uur op Ookmeer moesten spelen zestien gratis entreekaartjes gestuurd.”

Wanneer hij dit vertelt, verschijnt een elftalleider van een tegenstander van een lager elftal in het kantoortje. “En alles naar wens geweest? Nog last gehad van die wedstrijd?” “Nee hoor, maar er waren een paar vrouwen van spelers meegekomen en die moesten ineens betalen voor een wedstrijd die ze niet eens wilden zien.” Nee, ze hadden niet voldoende kaartjes. “Ach”, verzucht de secretaris. “Ze hebben altijd wat te klagen. Nooit komen de vrouwen mee, vandaag wel.”

Sportief gezien betekent het winst, financieel niet, weet de secretaris. “Alleen als je een uitwedstrijd tegen PSV loot, verdien je geld. De recette wordt gedeeld. De thuisclub moet de reiskosten van de tegenstander betalen. De voorschriften zeggen dat vijftien gulden voor een overdekte plaats moet worden gevraagd. Maar dat kan ik niet aan onze leden verkopen. Dus ben ik met de manager van NEC een tientje entree overeengekomen en vier gulden voor junioren en 65 plussers. Reken met nog geen 1500 mensen maar uit, wat ons dat oplevert.”

Tussen de organisatorische voorbereidingen van secretaris Jansen en de technische voorbereidingen van trainer Ton Ojers bestaat een wereld van verschil. Ook voor de trainer, die een jaar geleden vertrok bij het ambitieuze De Sloterplas, was het historische middag. Maar hij en zijn spelers hadden in tegenstelling tot het bestuur niets te verliezen. “Ik ben gisteren bij DWV-Cambuur geweest. DWV was een stel angsthazen. Zo wil ik niet spelen. Ik ga me niet aanpassen aan NEC. Ik wil aanvallen, dat is onze stijl, ook in de competitie: attractief voetbal, forechecking, de libero voor de verdediging en veel lef.”

Extra trainingen of speciale bijeenkomsten had zijn elftal niet nodig gehad. “We trainen drie keer in de week intensief. Gaan we iets anders doen, dan verstoren we het ritme van de week. Verder gaat het vanzelf. Iedereen speelt maar een of twee van zulke wedstrijden in zijn leven. Dan wil je stunten. Dat is de motivatie.”

Zoals de motivatie van de 23-jarige Marokkaanse spits Hoessein Ksikas. In de bekerwedstrijd tegen Panningen maakte hij al het enige doelpunt, in de drie competitiewedstrijden scoorde hij drie keer en gisteren maakte hij met een schuiver in de eerste minuut na rust de enige treffer.

Ksikas is een talentvolle spits. Hij komt niet uit eigen gelederen, maar van derdeklasser de Volewijckers. DCG is met 95 elftallen de grootste club van Amsterdam. Talentvolle jeugd is er voldoende, maar in het eerste elftal spelen te weinig DCG'ers. “Ach, wat wil je”, relativeert de secretaris. “Als ze talent hebben gaan ze naar Ajax. Deze zomer heeft Ajax er vijf bij DCG weggelokt, jongens van 10 en 11 jaar, eigen kweek zeggen ze dan bij Ajax.” Met Joop Brand, de voetbalprofessor van weleer, als technisch adviseur moet DCG profijt kunnen trekken van zijn ruime kweekvijver. “Als ik eerlijk ben”, zegt de secretaris. “Dit bekersucces is mooi, maar promotie naar de eerste klasse is mooier.”

    • Guus van Holland