VN staken hulptransporten Bosnië

LJUBLJANA, 21 SEPT. De Verenigde Naties hebben vanmorgen de transporten van hulpgoederen naar Bosnië over land opnieuw stopgezet. Zij besloten daartoe nadat een uit tien vrachtwagens bestaand konvooi met hulpgoederen voor de overwegend islamitische stad Srebenica bij een van de talloze wegversperringen in Bosnië werd teruggestuurd.

Het incident volgt op een toezegging van de leiders van de moslims, Serviërs en Kroaten, bijeen in Genève, dat de hulptransporten over land en door de lucht ongehinderd en veilig hervat kunnen worden. Als gevolg van het terugsturen van het konvooi werd vanmorgen al een hulpkonvooi, dat vanuit Split naar Sarajevo had moeten vertrekken, afgezegd. Ook een hulpkonvooi naar de stad Jajce zal waarschijnlijk afgezegd worden.

De hulpvluchten op Sarajevo werden 3 september gestaakt nadat een Italiaans militair transportvliegtuig met hulpgoederen in de buurt van Sarajevo was neergeschoten. Daarbij kwamen de vier bemanningsleden om het leven.

Gisteren werden in Sarajevo de laatste levensmiddelen waarover de vluchtelingenorganisatie van de VN, UNHCR, nog beschikte onder de bevolking verdeeld. “De voorraden zijn op, het is een ramp voor de 350.000 Sarajevcani die volkomen afhankelijk zijn van hulptransporten van buiten af”, aldus een UNHCR-medewerker. Ook in de steden Bihac, Jajce en Gorazde is de situatie bijzonder kritiek. Bosnië was het afgelopen weekeinde opnieuw het toneel van heftige gevechten. Daarbij kwamen in de door de regering gecontroleerde gebieden 86 mensen om het leven en raakten 286 mensen gewond. In Sarajevo werd gisteren zelfs een begraafplaats beschoten waar 12 slachtoffers van het oorlogsgeweld begraven werden. “Om de granaatscherven te ontwijken moesten wij in de graven springen”, aldus een ooggetuige. Bij de beschieting raakten enige personen licht gewond. In Sarajevo kwamen gisteren 16 mensen om het leven. Vanmorgen werd de stad opnieuw door Servische artillerie beschoten. De bosnische radio berichtte dat bij een luchtbombardement op de in het noorden van de republiek gelegen stad Brcko gisteren 40 mensen om het leven kwamen. Het Kroatische persbureau HINA bericht dat tijdens gevechten in de Bosnische stad Mostar, de Duitse journalist, Georg Pfuhl, om het leven is gekomen.

    • Theo Engelen