Van Basten en Maradona samen op topscorerslijst

ROTTERDAM, 21 SEPT. Door zijn treffer tegen Atalanta (2-0) heeft Marco van Basten in de Serie A nu 81 keer gescoord voor AC Milan. Daarmee heeft de Nederlander het aantal doelpunten van Diego Maradona geëvenaard. Van Basten en Maradona zijn de beste buitenlandse schutters in de Italiaanse competitie sinds 1980.

Van Basten verruilde Ajax in de zomer van 1987 voor AC Milan. Voor zijn 81 doelpunten had hij dus vijf seizoenen en drie duels nodig. Overigens is de Zweed Nordahl, in de jaren zestig actief, met 225 doelpunten de absolute koploper onder de buitenlanders.

AC Milan heeft met zes punten uit drie wedstrijden één punt voorsprong op Torino en Sampdoria. De miljoenenploeg had gistermiddag, net als twee weken geleden tegen Foggia, moeite de verdediging van de tegenstander te slechten. De Braziliaan Alemao, gekomen van Napoli, gaf bekwaam leiding aan de defensie van Atalanta. Een spectaculaire kopbal van Massaro in de 57ste minuut brak het verzet. Twaalf minuten later scoorde Van Basten voor de vierde keer in deze competitie. Hij is daarmee topscorer, samen met international Signori van Lazio Roma.

AC Milan speelde net als vorige week tegen Pescara met de buitenlanders Van Basten, Rijkaard en Savicevic. Gullit, die zich afmeldde voor Oranje, Papin en Boban zaten op de tribune. Ze konden in de laatste minuten zien dat ernstige rellen uitbraken onder de toeschouwers. De politie greep in met wapenstokken.

De andere Nederlanders speelden gelijk, beiden voor de derde keer. Genoa, met John van 't Schip, hield titelpretendent Juventus thuis op 2-2. Lazio Roma, met Aron Winter, speelde op Sardinië 1-1 tegen Cagliari. Winter schoot tegen de lat. Fiorentina behaalde de grootste zege van de dag in Serie A, met 7-1 op het gepromoveerde Ancona, dat dankzij de Hongaar Detari op voorsprong kwam.

Ook in de Spaanse competitie was er een hoofdrol voor een buitenlander. De Bulgaar Hristo Stojtskov maakte drie doelpunten voor Barcelona in de wedstrijd in Madrid tegen Atletico. De ploeg van Cruijff won afgetekend met 4-1. Stojtskov, afgelopen woensdag op de tribune in de Europa-Cupwedstrijd tegen Stavanger, beleefde later in de wedstrijd ook een dieptepunt. Hij werd met twee gele kaarten het veld uitgestuurd. Atletico-aanvoerder Paolo Futre was al na een kwartier weggestuurd wegens beledigen van arbiter Urio Velasquez. Richard Witschge viel negen minuten voor tijd in. Reactie van Cruijff: “Als we de kansen beter hadden benut was het verschil nog veel groter geweest.” De trainer was mild voor de weggestuurde “Hij speelde zeer gemotiveerd. De rode kaart was terecht. Stojtskov nam wraak, omdat hij twee keer was geslagen. Daartegen werd door de scheidsrechter helaas niet opgetreden.”

Real Madrid speelde 0-0 bij Sporting Gijon, de derde door een Nederlander getrainde club, Bert Jacobs, die het opnam tegen de Madrilenen, na Barcelona en Burgos. Burgos, onder leiding van Theo Vonk, verloor thuis met 3-0 van Tenerife. De club is na twee nederlagen gezakt naar de vijftiende plaats. Deportivo La Coruna staat bovenaan. De ploeg is na drie wedstrijden als enige nog zonder puntverlies.

In Duitsland bracht de terugkeer van Lothar Matthäus heeft meer dan 50.000 toeschouwers naar de thuiswedstrijd van Bayern München tegen Wattenscheid gelokt. De koploper kwam niet verder dan een gelijkspel (1-1). Matthäus, vijf maanden aan de kant met gescheurde kruisbanden, speelde bij zijn rentree op Bayerns vijfmans-middenveld geen hoofdrol. De voorsprong van Bayern bleef ongeschonden, want ook de achtervolgers Bayer Leverkusen, Eintracht Frankfurt en Stuttgart wonnen niet.

Bij Liverpool was Dean Saunders overbodig. Zaterdag bewees hij het ongelijk van de clubleiding. Saunders was, met de tweede voormalige Liverpool-speler Ray Houghton, de inspirerende kracht achter de ruime overwinning (4-2) van Aston Villa op de Engelse topclub. De op Anfield Road weggestuurde spits scoorde twee keer. De start van de competitie verloopt voor Liverpool desastreus. De nederlaag tegen Aston Villa was alweer de vierde van dit seizoen.