Thatcher is niet rouwig om val van Britse pond

WASHINGTON, 21 SEPT. Waren de afgelopen dagen voor sommigen een nachtmerrie, voor lady Thatcher was de ineenstorting van het Britse pond een bewijs dat gezond verstand uiteindelijk zegeviert. “Het is niets nieuws dat vaste wisselkoersen in elkaar storten. Nieuw is dat we eindelijk de les leren dat vaste koersen niet werken, en niet kunnen werken, in vrije markten.”

Het was een echte ouderwetse Thatcher-lezing, voor een gehoor dat van haar uitspraken (“Ronald Reagan en ik hebben de wereld in de jaren tachtig veranderd”) genoot. Ze vierde de loslating van het pond uit het EMS als een late triomf voor haar economische inzichten. Thatcher haalde uit naar het mislukte monetaire beleid van haar opvolger en zijn minister van financiën.De eerste les, aldus Thatcher, is dat overheden de markt niet naar hun hand kunnen zetten. “Als je probeert de markten te bespelen, bespeelt de markt jou.” En de tweede les is dat het EMS in zijn huidige vorm een “obstakel voor economische vooruitgang” vormt. “Ik geloof niet dat het pond weer terug moet keren en ik moet er nog van overtuigd worden dat andere munten profiteren van de combinatie van starheid en zwakte.”

Waarom stond Thatcher dan toe dat het pond in 1990 toetrad tot het EMS? “Ik meende dat het enige geloofwaardigheid aan ons financiële beleid zou geven”, zei ze. Maar ze zou de koers hebben aangepast en nooit hebben toegestaan dat de Britse reserves met miljarden wegstroomden.

Thatcher maakte van de gelegenheid gebruik om haar anti-Europa visie nog eens uiteen te zetten. In haar stemadvies voor Frankrijk schakelde lady Thatcher over op het Frans: “Een Europe des bureaux? Of een Europe des patries? Het Europa van Delors? Of het Europa van De Gaulle? Als ik een Française was, zou ik me achter de banier van de Generaal scharen en uitroepen: Vive l'Europe libre!”